Moştenitori ai învăţătorilor interbelici, care aveau instituţie bancară proprie, sediu în buricul târgului şi pensiuni la munte şi la mare administrate din fondurile sindicale, liderii Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar (SÎP) Buzău au dat o mică lovitură de imagine şi moral, deschizând, marţi, 28 iunie, Pensiunea Harţagu.

Fosta tabără şcolară de la graniţa cu judeţul Covasna a fost câştigată de profesorii sindicalişti după un lung proces cu Agenţia Taberelor Şcolare, iar lucrările de reamenajare au început imediat după pronunţarea sentinţei definitive.
Ideea conducerii SÎP era de a deschide pensiunea pentru ca, din profiturile realizate în ea, să susţină construirea unei alte pensiuni, la Eforie Sud, unde sindicaliştii buzoieni deţin un teren de 500 de metri pătraţi, moşteniţi tot pe filiera învăţătorilor interbelici.
Imediat ce am început să scriem despre planurile de la Harţagu ale SÎP Buzău, pe observatorulbuzoian.ro au apărut reacţiile unor membri de sindicat care, supăraţi că nu obţin nimic din revendicările „istorice” ale profesorilor şi că mişcarea sindicală a amorţit, s-au revoltat din cauza modului în care le-au fost colectate cotizaţiile, pentru construirea unei pensiuni. Ion Dobre, lider SÎP, ne-a explicat că decizia Colegiului judeţean al liderilor de a folosi parte din cotizaţii pentru finalizarea lucrărilor de la Harţagu, a fost luată prin voturile exprimate de liderii formaţiunilor din şcoli. 

Încă din 18 februarie a.c. s-a rediscutat subiectul cotizaţiilor, tocmai din cauza vocilor care contestau reorientarea acestora. S-a supus din nou dezbaterii şi aprobării hotărârii de a continua lucrările şi, cum ne declara Ion Dobre, din 136 de lideri din şcolile judeţului, 125 au fost prezenţi la şedinţă, iar 124 dintre aceştia au votat pentru, un singur vot fiind împotrivă. Ce rămâne încă neclar este dacă acei lideri au fost mandataţi, la rândul lor, de membrii simpli, în acest sens, după şedinţe consultative în fiecare şcoală pe care o reprezentau.

Lucrările pentru pensiune au fost licitate la suma de 11 miliarde lei vechi, iar SÎP contractat şi un împrumut bancar de 4 miliarde lei vechi, la care s-au adăugat şi banii reţinuţi din cotizaţie. Actualmente, în Pensiunea Harţagu, membrii SÎP se pot caza cu 25 lei de persoană pe zi. Pentru ceilalţi clienţi, costul cazării este de 40 lei de persoană pe zi în cursul săptămânii şi de 45 lei în weekend.

 

S.D.

 

7 COMENTARII

  1. Va spun eu SIGUR CA ACEI LIDERI NU AU FOST MANDATATI, de membri simpli, in acest sens. La noi in scoala s-a purtat o discutie in acest sens si o parte din membri a fost de acord, iar alta parte nu. Totul a fost verbal si nu s-a semnat nimic in acest sens. Eu nu am fost de acord si de aceea o sa actionez SIP Bz in judecata. Toti liderii de sindicat si-au facut si-si fac in continuare averi pe spatele nostru de parca ei ne-ar plati pe noi si nu noi pe ei. Initial au spus ca membri de sindicat a caror cotizatie a fost folosita la reabilitatrea taberei vor merge acolo gratuit, apoi au spus ca vor plati 25 lei camera, iar acum 25 lei de persoana. Sunt niste MINCINOSI. De cate ori s-au facut greve cei care nu doreau sa semneze erau amenintati ca nu vor mai fi ajutati atunci cand vor avea o problema. Pe criza asta d-nul Dobre trebuia sa faca un fond de greva din cotizatie si nu tabara. Sa ii fie RUSINE!!!!!!!!!

  2. Dar ce credeati ca banii din cotizatii o sa ii foloseasca in scopul efectuarii unui fond de greva?:) sa fim seriosi!aceasta miscare sindiicala, ca de fapt orice miscare sindicala este formata ca sa se mai imbogateasca liderii ei!nimik mai mult! voi ieisti in strada, tipati iar altii isi constuiesc vile pe banii prostilor!in locul membrilor de sindicat, as renunta la acest statut!multa bafta in instanta dar ma indoiesc a aveti castig de cauza!numai bine

  3. In primul rand o sa merg la sediul SIP, si o sa chem si presa, sa -mi arate d-nul Dobre baza legala dupa care a folosit banii dupa bunul plac si bineinteles ca o sa cer partea de cotizatie care imi revine conform legii, deoarece eu nu am semnat nicaieri ca sunt de acord ca acei bani sa fie dupa cum au unii lideri chef…………

  4. Ioana, Ciprian, nu fiţi copii! Ca să potolească efuziunile sindicale pdeleul a dat lui Dobre ce trebuie ca să-şi termine afacerea de la Harţagu. Locaţia este un drept al tuturor învăţătorilor şi profesorilor din jud. Buzau. Puneţi în locul lui Dobre pe altcineva şi lăsaţi tabăra personalului din învăţământ. Gestionarea ei depinde de voi!!!
    Aştia sunt din ăia care cred că sunt acolo pe viaţă!!!!

  5. Vă recomand să treceţi în plimbare pe acolo şi să cereţi legitimaţii celor pe care-i găsiţi în tabără.Dacă vreţi să-i daţi în judecată chemaţi pensionarii din învăţământ cărora nu li se permite intrarea acolo, au FOST sindicalişti, ăhă…să fie sănătoşi!

  6. Sunt oameni care nu stiu sau nu pot sa faca nimic in viata, motiv pt. care sunt suparati pe cei care fac. A fi membru de sindicat nu este o obligatie, este o optiune.
    Cand faci parte dintr-o organizatie,valabil si pt. sindicat,ai si obligatii. Vedeti Statutul SIP-pe www sipbuzau.ro.
    D-na Ioana,n-am spus niciodata ca la Hartagu cazarea o sa fie gratuita. Daca puteti face aceasta dovada ma recunosc de mincinos, daca nu, e cazul sa va cereti scuze. Cotizatia de membru de sind.este de 6-12 lei/luna. Un calcul simplu si vedeti ce inseamna costurile pt. Hartagu:
    -6000 lei/luna motorina pt. producerea energiei electrice,
    -1000 lei/luna 2 angajati permanenti la care se adauga viramentele (aproximativ 30 % angajat,33% angajator),
    -4000 lei/luna lemne pt. foc, 7 luni din an(centrala termica pe lemne,80kw 1,2-1.4 ms lemn/zi)
    -detergent,sapun,gunoi,gaz de butelie,gaz GPL,ulei generatoare,asigurari etc.,
    -lucrari de intretinere.
    O sa constatati ca la un grad de umplere de 30-40 % nu se acopera decat aproxim. jumatate din costuri. Preferati probabil sa o lasam in paragina ori sa o vindem. Am fi luat bani frumosi si poate ca ma si inbogateam! E greu de inteles modul de gandire al fiecaruia.
    Pt. fondul de greva faceti acelasi calcul si o sa constatati ca trebuie sa strangem cei 50% ce va revin pe o perioada de18-20 de ani pt. a avea fonduri pe o luna de greva. Dupa ce va documentati, o sa constatati ca jumatatea returnata grupelor sindicale se folosesc pt. alte scopuri decat cele pentru care sunt destinate(ajutoare sociale, activitati sindicale, culturale,sportive etc.). Acesti bani nu apartin membrilor de sindicat in parte.Ce rost ar mai avea colectarea lor?
    Va astept la sediul SIP pt. a va da explicatiile solicitate.Va asigur ca presa o sa fie prezenta.Cat priveste actiunea in instanta impotriva mea, o sa va ajute d-na jurist a SIP. Daca nu puneti in aplicare hotararile publicate, va consider o ,,cata”, o persoana lipsita de personalitate, iresponsabila, ce urmareste interese proprii sau a celor ce va dau sfaturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.