Sute de gospodării au fost inundate în judeţul Buzău în ultimele două zile, când cantitatea de precipitaţii înregistrată a fost istorică, în unele zone depăşind o sută de litri pe metru pătrat în numai câteva ore de cod portocaliu Una dintre cele mai afectate comune în urma vijeliilor este Verneşti, aflată la zece kilometri de municipiul Buzău, la poalele unor dealuri cultivate cu viţă-de-vie. În această comună, peste o sută de gospodării au fost inundate, iar în cel puţin 30 de case apa a distrus mobilier şi obiecte electro-casnice. Sute de păsări au murit înecate în urma ploii din noaptea de miercuri spre joi şi a viiturii care a inundat gospodăriile, la fel ca şi zeci de oi şi capre care au fost înecate de apa ce a depăşit pe câmp o jumătate de metru.

După furtuna de miercuri spre joi, oamenii spun că se pregătesc să facă faţă unei noi avertizări de vreme rea care vizează judeţul Buzău.

Potrivit hidrologilor, cantitatea de precipitaţii înregistrată, în noaptea de miercuri spre joi, în comuna buzoiană Verneşti a depăşit 100 de litri pe metru pătrat, bătrânii locului spunând că nu-şi amintesc să mai fi trăit vreodată aşa ceva.

„A plouat de aseară (n.r. – miercuri) de la ora 8.00 (n.r. – 20.00), iar apa a intrat în casă pe la 11.00 (n.r. – 23.00), când era meciul (n.r. – semifinala Cupei Mondiale de fotbal între Olanda şi Argentina). Eram în casă, mă uitam la meci, s-a întrerupt cablul, s-a luat curentul, a venit apa de pe deal şi am stat toată noaptea în apă, până dimineaţa. Poliţia a închis şoseaua şi dimineaţa au venit pompierii şi cei de la Primărie cu motopompe si au început să scoată apa. De când sunt aici, de zece ani, aşa ceva nu s-a întâmplat. Eu nu am văzut aşa ceva de când sunt şi am 55 de ani. Mi-au murit nişte pui, s-au salvat câţiva porumbei din calea puhoiului, iar nişte iepuri am reuşit să îi urc cu cuşca undeva mai sus”, a povestit un localnic din Verneşti a cărui casă a fost inundată. „Am casa plină cu apă”

După o ploaie extrem de puternică şi o viitură venită de pe dealurile care împrejmuiesc comuna, oamenii s-au trezit cu apă în case până la brâu, iar curţile le-au fost inundate de apa care a măsurat şi un metru sau chiar mai mult. Localnicii din Verneşti se plâng că locuinţele le-au fost distruse şi că unii dintre ei nu vor mai putea folosi frigiderele şi televizoarele afectate de inundaţii.

„Am casa plină cu apă în fiecare cameră, iar beciul care este adânc de doi metri sub casă este plin cu apă până la gura de acces. Nicio cameră nu a scăpat neinundată. Sunt singură aici şi nu ştiu cu cine o să scot eu apa din camere. Azi-noapte, când m-am dat jos din pat, am coborât în apă, aşa a fost de rău. Dau la apă de azi dimineaţă şi degeaba”, se plânge Aurelia Dinu, o altă localnică din Verneşti.

Pentru a le salva din calea viiturii, Dumitru Zugravu, din Verneşti, şi-a luat animalele – patru porci, un viţel şi un câine – pentru a le adăposti în casă, după ce curtea şi grajdurile au fost inundate.

”Încă am unde locui pentru că am avut inspiraţia să-mi construiesc casa mai sus. Aseară (n.r. – miercuri seară), când a venit nenorocirea de pe deal, totul a fost inundat. Maşina care era parcată în curtea casei abia se mai vedea din mâl, apa fiind până la oglinzi. Grajdurile au fost inundate. Ca să salvez animalele pentru care muncesc am decis să le iau în casă. Nu puteam să le las să moară. Au trecut atâtea ore de la viitură şi apa tot este de jumătate de metru – un metru în curte. Pământul e saturat de atâta apă şi nu mai absoarbe un gram. Şi dacă vin cu pompele să tragă apă unde o duc?”, a declarat Dumitru Zugravu.

Pagube şi la Cândeşti

Apa a provocat distrugeri mari şi la Cândeşti, un alt sat din comuna Verneşti, unde unele case stau să se dărâme.

„E dezastru. Mi-au murit vreo 60 de păsări, iar purceii i-am urcat în pod. Purceaua n-am putut s-o urnesc din loc, este în coteţ, trebuie să mă duc să văd dacă mai trăieşte. Curtea e acoperită de apă, solarul, grădina, tot este distrus. Nu mai sperăm la nimic”, a afirmat un localnic din Cândeşti.

O femeie de 55 de ani, din Cândeşti, a povestit că de teama puhoiului şi-a lăsat în casă o soră bolnavă de cancer, care nu se putea deplasa, şi a a fugit pentru a se salva.

”Pe deal era un dig, dar azi-noapte s-a spart şi toată apa a năvălit peste noi. Mi-a inundat curtea, am auzit vuind şi când m-am uitat pe geam am văzut că apa este până la brâu. M-am speriat şi am strigat după ajutor, a venit un vecin şi m-a scos pe geam. Am apucat să pun pe mine doar un capot şi să îmi iau buletinul. Pe sora mea, care este bolnavă de cancer, şi nu se poate deplasa am lăsat-o în casă şi am plecat”, a declarat Viorica Dobrică, de 55 de ani, din Cândeşti.

Se aşteaptă precipitaţii şi joi seară

Pentru că meteorologii anunţă noi precipitaţii abundente joi seară, localnicii se pregătesc să facă faţă inundaţiilor, construind diguri din saci de nisip la intrarea în locuinţe.

”Ne-am pregătit pentru diseară, că cine ştie ce mai urmează. Ne-am aşezat saci de nisip să nu ne mai ia pe nepregătite ca azi-noapte”, a spus un localnic din Cândeşti.

După inundaţiile din noaptea de miercuri spre joi, prin comuna Verneşti au trecut prefectul judeţului Buzău, Maria Buleandă, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cristi Bâgiu, care au vrut să vadă la faţa locului efectele inundaţiilor. După o inspecţie de aproximativ 15 minute, oficialii au părăsit zona, lăsând comisiile constituite după dezastru să inventarieze pagubele provocate de inundaţii.

În judeţul Buzău, a plouat abundent în ultimele două zile, cantitatea de precipitaţii înregistrată într-un timp foarte scăzut fiind extrem de mare. În urma ploilor abundente, au fost afectate municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat, dar şi cel puţin şapte comune şi satele arondate, sute de gospodării şi instituţii precum Spitalul Judeţean Buzău şi Prefectura fiind afectate de ape. Până la ora actuală, autorităţile nu au un bilanţ strict al pagubelor provocate de inundaţiile din ultimele două zile.

 

Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.