GALERIE FOTO: Municipalitatea nu poate interveni pentru consolidarea blocurilor cu bulină. Ce soluții au identificat specialiștii?

1

Municipalitatea nu poate face prea multe în cazul blocurilor cu risc seismic. Anunțul vine din partea primarului Constantin Toma care a ieșit, miercuri, să vadă o parte dintre imobilele vulnerabile la cutremure mari, însoțit de specialistul în rezistență Viorel Constantinescu, de arhitectul orașului Victor Țîrlea și de viceprimarul Ionuț Apostu.
„Am analizat situația acestor blocuri împreună și cu departamentul juridic și am ajuns la concluzia că nu putem face mai nimic pentru aceste blocuri. În primul rând este zonă privată și în al doilea rând nu există legislație și la nivel național nu s-au dat niciodată bani pentru astfel de clădiri. Situația este dificilă pentru că acești oameni nu au bani să reabiliteze aceste blocuri. Sunt peste 1000 de buzoieni care trăiesc cu această frică. O să facem încercări la Guvern împreună cu dl Viorel Constantinescu și cu domnul arhitect șef Victor Țârlea să solicităm Guvernului să poată veni cel puțin în cofinanțare pentru a salva aceste blocuri”, a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.
La rândul său, inginerul Viorel Constantinescu, specialist în rezistență, spună că există soluții tehnice pentru consolidarea blocurilor încadrate în clasa 1 de risc seismic. Una dintre aceste soluții ar fi ca spațiile comerciale aflate la subsolul blocurilor cu bulină să își construiască în interior anumiți pereți de rezistență care ar rezolva problema vulnerabilității la cutremur, soluție care nu este valabilă însă și în cazul blocurilor fără spații comerciale la parter.
O altă propunere venită din partea inginerului Viorel Constantinescu ar viza toate blocurile încadrate în clasa 1 de risc seismic din România și ar presupune folosirea banilor europeni însă procedurile sunt unele mai de durată.
„O soluție mult mai fezabilă care ar privi problema în general, ar fi cea a constituirii unui caiet de finanțare cu bani europeni pentru toate blocurile din România care se află în această situație. Așa cum s-a făcut caiet de sarcini cu eficiența energetică, că și acolo a fost proprietate privată, se poate face un caiet de sarcini bine susținut și dacă este făcut corect și sunt trecute cauzalitățile, de ce oamenii nu au posibilități financiare la fel ca și la eficientizarea energetică, este singura cale de deblocare a situației”, a declarat Viorel Constantinescu.
Pe de altă parte , inginerul Viorel Constantinescu merge mai departe și spune că nici un bloc din Buzău nu se va prăbuși la un eventual cutremur asemănător celui din 1977, însă consideră că vor fi avarii serioase și că vor exista apartamente care nu vor mai putea fi locuite.
„Nu se va prăbuși nici un bloc din Buzău la un eventual cutremur foarte sever cum a fost cel din 1977, dar vom înregistra avarii, vor fi apartamente care nu vor mai putea fi locuite și atunci unde duci acei oameni, de aceea nu putem aștepta” a asigurat Viorel Constantinescu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.