Vremea capricioasă pune bețe-n roate agricultorilor. Din cauza ploilor care nu mai contenesc și a frigului care cu greu s-a lăsat dus, semănatul porumbului este întârziat, în județul Buzău.

Potrivit directorului Direcției Agricole Buzău, Monica Mântoiu, dintr-o suprafaţă de 106 mii de hectare de teren pe cât ar trebui să fie semănat porumb, în acest moment, abia sunt lucrate 80 de mii de hectare, lucrările fiind întârziate şi la semănatul lucernei şi al altor plante de nutreţ.

”In județ, campania de semănat de primăvară s-a mai prelungit. Mă refer, aici în primul rând, la semănatul porumbului, s-au semănat 80 de mii, mai puin de cât preconizam noi până la această dată iar asta se întâmplă ca urmare a timpului rece. Acum, ne confruntăm cu ploi  care fac să se mai întârzie semănatul”, a declarat astăzi, directorul Direcției Agricole Buzău, Monica Mântoiu.

Ploile nu îi lasă pe agricultori să-şi semene terenurile dar nici să aplice pe culturile răsădite tratamentele fito-sanitare care să împiedice apariția dăunătorilor. De la momentul în care aceste tratamente sunt aplicate pe plante, trebuie să treacă, fără ploaie, cel puţin 2-3 ore. Cum în această primăvară a tot plouat, de multe ori, agricultorii au fost nevoiţi să reia lucrările şi să aplice noi tratamente, totul pe cheltuiala lor întrucât de anul trecut, statul nu mai subvenţionează achiziţia de tratamente fito-sanitare.

La toate aceste piedici în calea muncii agricultorilor, se adaugă un alt fenomen de care fermierii se tem cu adevărat-grindina. În judeţul Buzău, bucăţile de gheaţă căzute din cer au compromis săptămâna trecută o bună parte din producţia de vin de anul acesta. Specialiştii estimează o diminuare cu pînă la 45 la sută a producţiei de struguri de masă şi vin, în unele dintre zonele cu tradiţie în domeniul viniviticol, cele mai mari pierderi înregistrându-se la Pietroasele, Şarînga, Greceanca şi Breaza.

Vestea și mai proastă este că până la cules mai e cale lungă iar vremea are tot timpul să mai  provoace și alte  în culturile și grădinile agricultorilor. Meteorologi spun că în iunie s-ar putea instala seceta, în timp ce în iulie ar putea să apară ploi, toate acestea putând să favorizeze apariția mucegaiului, una dintre cele mai periculoase boli ale viţei-de-vie.

 

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.