GALERIE FOTO

Lansat la începutul lunii decembrie 2010, de ANTREC Buzău în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Buzău, pachetul turistic “Nunta de la Buzău”, nu a avut aşa de multă căutare precum se spera iniţial. La trei luni de la lansare, produsul nu a fost inca achiziționat de nici un grup de turişti.

“Până acum, produsul nostru nu a fost solicitat de nimeni. Pentru o promovare şi mai mare, el urmează să fie pus pe un support video, astfel încât să fie uşor de prezentat partenerilor din ţară”, ne-a declarat, ieri, Raul Gâlmeanu, şeful Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Buzău.

“Nunta de la Buzău” a fost lansat în ideea de a atrage cât mai mulţi turişti în judeţul nostru, judeţ care se poate mândri nu doar cu frumuseţea cadrului natural, ci şi cu produse tradiţionale de excepţie, cu obiective turistice de importanţă internaţională şi cu fenomene de cultură populară tradiţională de rară frumuseţe şi originalitate.

In satele Buzăului, nunta ţărănească a fost şi rămâne un eveniment deosebit, ale cărui obiceiuri populare merită să fie păstrate şi transmise generaţiilor viitoare, dar şi  cunoscute la nivel naţional şi internaţional, prin factorul de promovare cel mai rapid, turismul. Obiceiurile de nuntă, asupra cărora s-au oprit cei mai de seamă etnografi şi folclorişti români, aduc în faţa privitorului diferite momente de manifestare artistică tradiţionala: ritualurile, muzica, dansul, specialiştii declarând nunta ţărănească cea mai complexă manifestare artistică din cultura populara tradiţională.

Din păcate însă, produsul turistic cu o încărcătură emoţională deosebită, de o frumuseţe rară şi care aduce în faţa privitorului momente inedite din viaţa şi cultura de odinioară, este până acum doar pe hârtie.  Deşi ideea organizatorilor este cât se poate de bună iar includerea într-un pachet turistic nu încarcă cu mult costul sejurului, atâta vreme cât nu vor exista doritori, “Nunta de la Buzău” rămâne doar un proiect, bine gândit,  menit a promova tărâmurile buzoiene dar fără prea mare căutare printre turişti.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.