Sindicaliştii din şcolile buzoiene şi-au ales liderul formal. Informal, fiecare e lider în felul lui...

Desfăşurată în weekend, la Sinaia, Conferința Națională Extraordinară a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a decis un nou lider pentru cea mai mare federaţie din educaţie, la care este afiliat şi Sindicatul din Învăţământul Preuniversitar (SÎP) Buzău, formaţiune care adună peste 80 la sută din membrii de sindicat din şcolile judeţului.

 

Simion Hancescu a fost ales în funcția de președinte al FSLI, până la conferinţă el asigurând interimatul, după ce, în perioada 1996 – 2010, această funcţie a fost deţinută de către Aurel Cornea, ieşit, între timp, la pensie. Deşi a candidat pentru funcţia de preşedinte, mai tânărul sindicalist Liviu Pop, maramureşeanul care ocupă funcţia de secretar general al FSLI, nu a reuşit să strângă voturi împotriva a ceea ce sindicaliştii buzoieni numesc „cooperativa” de la nivelul conducerii federaţiei, preluând un termen consacrat în lumea afacerilor din fotbal. Agreat de o presupusă mişcare a reformiştilor din FSLI, Liviu Pop nu a strâns voturi care să-i certifice poziţia de lider al unei opoziţii solide în sânul FSLI, aşa cum unii dascăli buzoieni ar spera să existe.

 

Una dintre promisiunile noului lider, lansată înainte de alegeri, este de a se adresa forurilor internaţionale cu plângeri în ce priveşte decizia Curţii Constituţionale a României (CCR), prin care Legea de salarizare în 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar precum şi Legea Dialogului Social sunt declarate constituţionale. Acuzând influenţele politicului asupra deciziilor pe care le iau judecătorii CCR, sindicaliştii lui Simion Hancescu atrag atenţia că Legea de salarizare în 2011 a personalului didactic și didactic auxiliar anulează prevederile Legii 221/2008, recunoscute prin hotărârile judecătorești irevocabile, motiv pentru care se vor adresa forurilor internaţionale, unde cred că li se va face dreptate. Totodată, liderul FSLI acuză că, prin Legea Dialogului Social, Guvernul României nu vrea să facă altceva decât să distrugă sindicatele, iar în felul acesta angajaţii să devină vulnerabili.

 

La Buzău, ecourile alegerilor din weekend au ajuns fără vreun impact considerabil. Ca şi la nivelul Colegiului naţional al liderilor, şi în colegiile judeţene desfăşurate în ultima vreme, atmosfera este tristă, neanimată de vreo intenţie reală de participare la mitinguri de protest, deşi ar exista un suport dat cu semnătură, pe tabel, în cancelarie. Prespectiva unei greve generale nu este pe placul multora dintre profesori, care ştiu că pot sta pe termen lung în grevă, fără să obţină ceva de la guvernanţi, ba, dimpotrivă, să rămână şi cu buza umflată după salarii. În schimb, ar exista o speranţă în schimbare amânată pentru anul viitor, când, din nou, în FSLI vor avea loc alegeri ordinare la nivelul conducerii naţionale, actualele alegeri fiind pentru restul de un an de mandat, lăsat prin pensionarea lui Aurel Cornea.

 

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.