Până la venirea comuniştilor la putere, dascălii buzoieni aveau sediu şi cooperativă de credite în buricul târgului

Un teren de peste 1500 de metri pătraţi, situat în centrul municipiului Buzău, ar reprezenta o grămadă de bani pentru Sindicatul din Învăţământul Preuniversitar (SÎP), dacă liderii formaţiunii ar reuşi să facă dovada posesiunii. Reconstituirea moştenirii din arhive s-a împotmolit, iar sindicaliştii arată cu degetul spre Primărie, plângându-se că li se pun „beţe-n roate”.

 

Povestea retrocedării terenului pe care a fost sediul sindicatului dascălilor buzoieni, până în 1945, a început după trecerea în nefiinţă a lui Ion Neacşu, regretatul lider SÎP Buzău. Ion Dobre, actualul lider, spune că moştenirea nu poate fi reconstituită din arhive, iar Primăria Buzău nu a sprijinit eforturile făcute de Saul Bularcă, viceliderul SÎP însărcinat cu această problemă. Ion Neacşu ar fi lăsat ca testament dorinţa de a aduce în proprietatea SÎP cel puţin contravaloarea terenului. Fizic, retrocedarea terenului situat în zona Bisericii „Sfinţii Îngeri” este ca şi imposibilă, pentru că, între timp, locul a fost ocupat cu clădirile ridicate sub comunism. Financiar, o despăgubire în baza Legii 10/ 2001 ar fi adus profesorilor sindicalişti din SÎP o adevărată comoară, având în vedere valoarea de piaţă a unui metru pătrat în respectiva zonă.

 

„Nu a existat voinţă din partea autorităţilor locale în acest sens”, ne-a declarat, recent, Ion Dobre. Liderul SÎP spune că banii ar fi fost buni pentru achitarea datoriilor făcute cu amenajarea pensiunii de la Harţagu sau investiţi în terenul de 500 metri pătraţi pe care SÎP îl are la malul mării, „abandonat în pârloagă” pentru că nu poate demara nicio lucrare din lipsă de fonduri.

 

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.