Comunicatori experimentaţi judeţul nostru are

Conform unor date preliminare privind parcursul absolvenţilor de liceu la probele de competenţe linvistice şi de comunicare în limba română, peste 90% dintre aceştia au primit calificative „avansat” şi „experimentat”, ceea ce înseamă că tinerii buzoieni stăpânesc „la perfecţie” limba în care s-au născut şi au fost educaţi. Deşi certificatul de competenţă are o relevanţă minoră în viitoarea lor carieră sau în admiterea la facultate, proba s-a desfăşurat cu emoţiile aferente atmosferei de examen, fără eliminări sau alte incidente.

 

Absolvenţii au avut de citit „cu voce tare” un text „la prima vedere” de pe un bilet de examen şi de răspuns la cerinţe care ţin de emiţător, receptor, subiectul, tipul sau scopul comunicării, de identificat modul de expunere, de extras elemente din mesaj şi de enunţat o opinie argumentată pornind de la o idee din textul respectiv. Proba s-a susţinut în faţa unei comisii formate din profesorul de la clasă şi un alt coleg de catedră al acestuia, de la care au primit calificativele „mediu”, „avansat” şi „experimentat”. Fără niciun impact asupra mediei generale de la probele scrise ale Bacalaureatului, competenţele sunt mai mult o formalitate, deseori considerată „pierdere de timp şi de bani”. După doi ani de la introducerea lor, se pare că intenţia Ministerului Educaţiei este de a reintroduce, de la anul, probele orale cu note. Acestea ajutau la rotunjirea mediei de la Bacalaureat şi influenţau media de admitere la facultate, pentru că, la Română, Engleză sau Franceză se luau, tot în proporţie de 90%, note de 9 şi 10.

 

O altă probă de competenţe, digitale, s-a încheiat ieri, urmând ca evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională să aibă loc între 20 şi 23 iunie.

 

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.