O uniformă şcolară făcută celebră de Britney Spears

Cu câteva zile în urmă, invitat în emisiunea unui post de televiziune, premierul Emil Boc aducea aminte de iniţiativa lui Cezar Preda, colegul său de partid, de a introduce obligativitatea uniformelor şcolare în clasele I-VIII. Ideea deputatului buzoian era preluată de premier în forma „soft”. Anume, uniformele să fie adoptate şi adaptate de fiecare unitate şcolară, la consultarea şi cu acordul comitetelor de părinţi. Subiectul a fost preluat de TVR într-un sondaj, ale cărui rezultate, publicate aseară, arată că aproape 75% dintre respondenţi sunt de acord cu reintroducerea uniformelor.

 

Pe mulţi, îi sperie varianta „hard” a soluţiei, una care ar reactualiza, să zicem, dimensiunea dictatorială/comunistă a acestor uniforme şcolare. E un fel de retard, aici, în chestiunea uniformelor, problemă arătată de multe ori ca o sperietoare a şcolii româneşti. În definitiv, un mare colegiu buzoian a adoptat nişte uniforme şcolare de bun gust, elegante şi care impun respect. A lansat o modă, preluată şi de alte licee din zona elitei locale. În unele clase primare şi de gimnaziu, la fel, s-au introdus uniforme în combinaţii de materiale, tipare şi culori care cultivă distincţia şi respectul, igiena şi, oricât de „dictatorial” ar putea suna, disciplina.

 

Mai există o „dimensiune” a introducerii obligativităţii uniformelor, una care ţine de societatea consumeristă, de marketing şi publicitate, de piaţa liberă a textilelor. Ştim bine că agenţii economici îşi orientează produsele de orice fel (de la iaurturi la telefoane mobile sau de la pantofii sport la computere) către o populaţie tânără şi foarte tânără. Un model de blue-jeans lansat de o mare firmă este achiziţionat, în serii limitate, de către cei cu stare, care nu merg la şcoală să se laude cu achiziţia, ci în cluburi sau alte zone de relaxare. Însă acel model, „copiat” de poducătorii în serie sau angrosişti, va fi cumpărat de marea masă a populaţiei tinere şi foarte tinere, care, conform obişnuinţei, şi-a luat ca podium de prezentare holurile şcolilor şi liceelor.

 

Curios e, din acest punct de vedere, de ce ar vrea Emil Boc să „înfunde” afacerile cu diversele ţoale din România, încurajând uniformele…

 

S.D.

1 COMENTARIU

  1. http://www.causes.com/causes/566458-impotriva-uniformelor-scolare

    „Din pacate dl. Cezar Preda recidiveaza… Se aproprie alegerile si politicienii cauta disperati subiecte care se preteaza la populisme ieftine (chiar gratuite, daca se poate). Pe banii parintilor, dl. Preda crede ca invatamantul va fi reformat daca elevii se vor imbraca in uniforme si vor arata ca si cum scoala si-ar fi facut datoria. Parintii (pe banii lor) se vor induiosa de fotografia in care odraslele lor arata exact ca niste elevi adevarati care chiar au beneficiat de educatie. Profesorii sunt fericiti ca parintii inghit galusca si calitatea educatiei furnizate de ei pe banii contribuabililor nu mai conteaza. Forme fara fond, forma in loc de fond: uni – forma in loc de educatie, abureala politica in loc de reforma reala. Ma tem ca dl. Preda nici macar nu pricepe cat de toxic este demersul sau si chiar crede ca uniformele scolare vor creste procentul de promovati la BAC. Cred ca trebuie sa dam un semnal ca asteptam altceva de la politicieni, aceasta cauza avanseaza prea incet pentru ca presupune o dezbatere reala. Toata lumea este de acord cu salvarea copacilor si impotriva cancerului si oricine poate striga „jos Basescu” Este nevoie de ceva mai mult si anume de o atitudine ! Promovati aceasta cauza prin toate mijloacele, incercati sa va convingeti prietenii, colegii, parintii, pe oricine care, din comoditate, va fi tentat sa zica : „Bravo, avem nevoie de uniforme, scoala romanesca va fi la fel ca inainte” Nu vrem ca scoala romanesca sa se intoarca in timp, nostalgia „ordinii si disciplinei” ceausiste este inca o toxina activa, un drog halucinogen pentru toti cei care nu vor sa gandeasca si mai cred ca defilarea in pas cadentat tine loc de egalitate sociala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.