Din 29 iunie, începe completarea fişelor cu opţiuni candidaţilor pentru licee

Peste o mie de locuri nu se vor ocupa în clasele a IX-a din liceele judeţului dacă apetenţa pentru susţinerea Evaluării Naţionale se menţine la cotele slabe deja înregistrate. Contrar tendinţei de scădere a numărului de elevi care se înscriu pentru studiile liceale şi în ciuda evidentei descreşteri demografice, liceele buzoiene şi-au mărit oferta de locuri, fiecare în parte mizând pe atragerea unui număr record de elevi, lucrurile explicându-se şi prin introducerea finanţării unităţilor şcolare „per capita”.

 

Conform metodologiilor în vigoare, numărul de locuri care se alocă pentru clasa a IX-a de liceu, la învăţământul de zi, este cel puţin egal cu numărul absolvenţilor învăţământului gimnazial din promoţia anului 2011. În statistica Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău, figurau peste 5250 cursanţi în clasa a VIII-a, din care, în iunie, au promovat 4880, aşa cum se aşteptau responsabilii din IŞJ să se prezinte la prima probă a Evaluării Naţionale, teza de Limba şi literatura română. În cele din urmă, la proba de luni au fost 92 de absenţi şi 4772 elevi prezenţi. În judeţ, cum arată Broşura Admiterii editată de IŞJ, sunt disponibile 5800 de locuri în clasa a IX-a.

 

Astăzi, Matematica, „mama” disciplinelor de examen, va face diferenţa între candidaţi. Media de admitere la liceu este media aritmetică între media generală la Evaluarea Naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a şi media generală de absolvire a claselor V-VIII. Vineri, se vor afişa rezultatele la cele două teze, eveniment urmat de depunerea şi rezolvarea contestaţiilor, iar între 29 iunie–5 iulie, se face completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a.

 

S.D.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.