Exploziile solare de care ne tot vorbesc specialiștii la televizor sunt cât se poate de reale și periculoase. Pentru a nu ajunge să simțim pe propria piele, efectele nefaste ale unui astfel de fenomen, aceiași specialiști atrag atenția că trebuie să ne luăm o serie de măsuri, dintre care unele extrem de simple dar care ne pot feri de multe necazuri.

În primul rând, trebuie să ne ferim ochii, lucru care nu este respectat cu sfințenie de toată lumea. Că nu toți dăm aceeași importanță ochelarilor de soare, că unii îi poartă doar pe cap ca un accesoriu la modă ori alții apelează la comețul de la colțul străzii pentru a-și cumpăra un astfel de obiect, reiese și din datele medicilor. Oftalmologii avertizează că în ultima vreme, numărul celor care au probleme din cauza razelor ultraviolete a crescut semnificativ, și mai grav fiind faptul că, cei mai mulți pacienți  provin din rândul copiilor.

”Este foarte bine să poarte ochelari de soare atunci când soarele este puternic, atunci când și părintele simte că îl deranjeaza este clar că pe copil, cu atât mai mult îl deranjează. Efectele nocive ale ultravioletelor apar, bineînțeles, în funcție de durata de expunere, ochiul se înroșește, lăcrimează,  poate să apară o încețoșare de vedere,” a declarat medicul oftalmolog Delia Tache.

În aceste condiții, specialiștii spun că ochelarii de soare  ar trebui să fie un accesoriu obligatoriu de la vârsta de trei ani. Și aici este însă o problemă: piața este invadată de ochelari contrafăcuți iar cei cu lentile colorate, cumpărați de la orice comerciant ambulant, nu oferă nici protecția de care au nevoie ochii micuților.

„O simplă lentilă colorată, de multe ori îi face rău, pentru că pupila se dilată, pupila

fiind mare, radiațiile găsesc mai mult loc să pătrunda, efectul este mai serios, de accea,  dacă îi dam ochelarul de soare, trebuie să fie cu protecție 100% împotriva ultavioletelor,” a adăugat medicul oftalmolog Delia Tache.

Specialiștii atrag atenție că ochelarii care oferă protecția maximă sunt cei cumpărați din magazinele de optică și fabricați de firme specializate. Iar pentru a ne convinge că am cumpărat produsul cel mai bun, care să garanteze sănătatea ochilor noștri și a copiilor noștri, trebuie să citim cu atenție eticheta produsului achiziționat, nu de la colț de stradă, ci dintr-un magazin, la sfatul unui medic. Pe această etichetă, trebuie să găsim ce filtru solar au ochelarii și ce directivă europeană respectă.

Și chiar dacă o astfel de pereche de ochelari nu este întotdeauna foarte ieftină e bines ă știm că razele ultraviolete ne pot afecta, pentru toată viața, sănătatea ochilor.

Cristina DINULESCU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.