Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu” ţine cu tradiţia şi organizează periodic întâlniri cu personalităţi ale culturii române. Ieri, în cadrul Ateneului din colegiu, în Amfiteatrul „George Emil Palade”, a avut loc conferinţa „Cele două Europe”, susţinută de academicianul Răzvan Theodorescu.

Pe circuit închis, la care au acces, în primul rând, profesorii şi elevii colegiului, întâlnirea de ieri cu academicianul Răzvan Teodorescu face parte dintr-o serie de conferinţe cu tema „Cele două Europe”, în care renumitul om de cultură abordează împărţirea bătrânului continent în zonele de influenţă ale celor două mari religii europene, catolică şi ortodoxă. Cunoscute şi mediului academic din ţară, în care academicianul a fost invitat şi încununat cu lauri, conferinţele vorbesc despre interferenţele spirituale. În esenţă, mesajul conferinţelor poate fi sintetizat prin acceptarea unei Europe unite, în care „toate identităţile naţionale au un spaţiu al lor”. În pofida globalizării, academicianul crede în persistenţa celor „două Europe din momentul în care se termină Antichitatea şi din momentul în care apare creştinismul, pentru că civilizaţia europeană se naşte odată cu creştinismul, cu cele două părţi: Orient şi Occident, o împărţire între două lumi care vor fi foarte curând lumea Orientului şi lumea Occidentului. În lumea occidentală nu este loc pentru Orient. Orientul este dincolo, în Bizanţ”.

Tradiţia de care se leagă şi pe care o contiuă Colegiul „Hasdeu”, prin întâlnirile Ateneului, vine din perioada junimiştilor, când, spre sfârşitul secolului XIX, la Buzău, adresându-se unui public format preponderent din muncitori şi funcţionari, hâtrul Caragiale conferenţia despre… prostie.

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.