Mai scumpă de la un an la altul iar profit, după voia Domnului. În județul Buzău, agricultura a devenit o investiție serioasă, scumpirea carburanților determinându-i pe fermieri să se gândească de două ori înainte de a-și mai cultiva terenurile.

Anul acesta, agricultorii au primit o lovitură serioasă, după ce prețul combustibililor a sărit în aer, în timp ce subvenția pe motorină a rămas neschimbată. În aceste condiții, mulți dintre agricultorii buzoieni întâmpină reale probleme, oamenii gândindu-se cu groază la cât îi vor duce  lucrările agricole de anul acesta. Mulți vor alege să nu-și mai cultive terenurile care vor rămâne pârloagă în timp ce fermierii care își vor lucra suprafețele vor scoate bani mai mulți din buzunar, fapt care se va reflecta în final în prețurile la produsele de pe tarabe.

”În procente este vorba de o creștere de 16-20 la sută, dat fiind că până acum litrul de motorină era de 45 de mii de lei vechi iar acum a sărit la 52 de mii de lei. În plus, s-au scumpit îngrășămintele, pesticidele, tot ce trebuie la lucrări. Toți se plâng, însă vom vedea la finalul campaniei de primăvară câți au reușit să înființeze culturi și câți au decis să se reprofileze”, declară președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale Buzău, Valeriu Călin.

Cei mai năpăstuiți sunt micii agricultori care de anul trecut nu mai primesc subvenții în cazul în care nu s-au declarat persoane fizice autorizate, aceștia trebuind să se descurce cum pot, cu bani din buzunar.

Toate aceste neajunsuri, scumpirile în lanț cărora cu greu le fac față și agricultorii se vor reflecta, în final, în costul mai crescut al rodului culturilor. Specialiștii din domeniul agricol estimează că după ce fermierii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru înființarea culturilor și stimularea recoltelor, vor scumpi și produsele, iar noi, consumatorii vom simți din plin asta, cel mai probabil în vară ori în toamna acestui an.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.