Statistici alarmante date publicității, astăzi, de autoritățile din domeniul sănătății publice! Mii de copii din judeţul Buzău au probleme de sănătate iar multe dintre afecţiunile cu care au fost descoperiţi sunt până la urmă rezultatul indiferenţei părinţilor ori nepăsării autorităţilor.

Una dintre bolile des întâlnite în rândul copiilor și tinerilor din Buzău este obezitatea. Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică, medicul Venera Acsinte, în ultimul an numărul elevilor și tinerilor obezi a crescut la 11,4 de la 10 % în 2009. Iar  cel mai grav este faptul că obezii de astăzi sunt diabeticii şi bolnavi cu afecţiuni cardio vasculare de mâine.

”A crescut numărul de copii obezi în județul Buzău ceea ce înseamnă că ei practică o alimentație nesănătoasă, dezechilibrată, nu au un program de alimentație strict, activitatea lor școlară deși este una ordonată,  ei pot mânca la școală orice. Sunt vinovați în primul rând părinții care nici ei nu au aceste noțiuni clare, cele ale unei alimentații sănătoase. În ce privește magazinele din jurul școlilor, chiar dacă se fac controale mai există deficiențe și există o larghețe de posibilități în a-și cumpăra alimente nesănătoase ori pot veni cu ele de acasă. E musai nevoie de o educație a părinților, cadrele didactice au fost instruite, dar fără ca părinții să participe și ei la educația copiilor, fără să-i încurajeze să mănânce sănătos, nu se poate”, a declarat, astăzi, directorul DSP Buzău, medicul Venera Acsinte.

Îngrijorător este că și în rândul preșcolarilor a crescut alarmant numărul cazurilor de obezitate, la această categorie de vârstă creșterea fiind de 3 procente față de anul precedent.

Medicii de sănătate publică atrag atenția părinților dar și autorităților că trebuie făcut ceva pentru a stopa fenomenul de îngrășare excesivă în rândul copiilor și tinerilor iar un prim pas în această privință este  modificarea programei școlare prin introducerea în orar a mai multe ore de educație fizică și sport. În prezent,   majoritatea elevilor nu au mai mult de două ore de educaţie fizică şi sport pe săptămână. În timpul liber, mulţi preferă în locul mişcării, jocurile pe calculator ori televizorul iar de aici alte şi alte probleme, mii de copii din judeţul Buzău ajungând să aibă probleme cu vederea din cauza orelor petrecute în faţa computerului.

” Avem informații că programa școlară se va modifica, astfel încât să fie mai multe ore de sport. E bine să se încerce promovarea intensă în ce privește sportul școlar, poate cu diverse activități, concursuri școlare pentru a fi atrași cât mai mult copiii”, a adăugat directorul DSP Buzău, medicul Venera Acsinte.

Cristina DINULESCU

[audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/04/grasi.mp3|titles=Venera ACSINTE]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.