"Hasdeu" vs. "Eminescu"

 

Bucurie mare, în ultimii trei ani, de când marile colegii din judeţ şi-au lărgit porţile la admiterea în clasa a IX-a. A făcut-o Colegiul „Hasdeu”, iar Colegiul „Eminescu” nu a ezitat să procedeze la fel, în proporţii diferite, dar consistente. Părinţii şi copiii candidaţi sunt cei mai satisfăcuţi. Nu mai puţin satisfăcute sunt cadrele didactice din liceele cele mai căutate. Pe fond, performanţa scade, regula de altădată devenind excepţie.

Pentru documentarea întregii oferte de locuri la liceu, citiţi şi articolul: NOU! Află datele esenţiale despre admiterea la liceu în judeţ: număr locuri, coduri liceu şi specializare, media ultimului admis de anul trecut. Te ajutăm să faci opţiunea corectă!

În ultimii trei ani, Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu” şi-a crescut oferta de locuri de la 280, în 2009, la 300 în 2010, ca să ajungă la 330, în 2011. Efectivele la clasă s-au mărit, între timp, de la 28, la 30 elevi, dar şi zona de accesibilitate în fortul performanţei din educaţia buzoiană şi-a extins hotarele. Într-un top al primilor 10 admişi la „Hasdeu”, anul trecut, trei candidaţi absolviseră în mediul rural, şcoli precum cele din Râmnicelu, Cislău sau Padina dând absolvenţi cu nota zece „pe linie”. Astfel, cel mai titrat liceu din judeţ vine cu o ofertă lărgită pentru sesiunea de admitere 2011, fapt apreciat de unii ca perfect justificat de cererea mare de locuri înregistrată în ultima vreme, dar criticat de alţii, care văd în mărirea ofertei o primă cauză a scăderii relative a performanţei din Colegiul „Hasdeu”.

Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” este pe locul întâi, într-un top al opţiunilor exprimate printr-un sondaj realizat de Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică (CJAP) Buzău, în ce priveşte preferinţele elevilor de clasa a VIII-a pentru liceele din judeţ. Conform sondajului, un număr dublu de opţiuni, faţă de cele pentru „Hasdeu”, merge spre „Eminescu”, iar Colegiul Economic se interpune în clasament. „Eminescu” şi-a propus să înfiinţeze, în această toamnă, tot 330 de locuri în clasa a IX-a, în ofertă regăsindu-se mai multe clase de filologie, faţă de „Hasdeu”, care plusează la cele de matematică-informatică. „Hasdeul” se poate lăuda cu cea mai mare medie a ultimului admis: anul trecut, aceasta a fost de 9.00, în timp de la „Eminescu” s-a intrat cu minim 8.05. Numărul medaliilor olimpice se împarte tot pe diferenţa specializărilor: hasdeenii sunt mai titraţi la mate-info, eminescienii la filologie.

O altă apreciere care diferenţiază cele două colegii poate ţine cont de modul în care acestea îşi promovează imaginea, capitol la care Hasdeul este de departe fruntaş. Ieri, site-ul hasdeenilor anunţa că vineri, 20 mai, colegiul organizează Ziua porţilor deschise, o fiesta cu un program foarte încărcat. Această perioadă este şi una de sărbătoare anuală pentru bătrânul liceu. Sâmbătă, 21 mai, are loc întâlnirea promoţiei 1986. Tot ieri, site-ul eminescienilor arăta, ca ultim eveniment, lansarea site-ului Bacalaureat francofon, consumată prin luna martie.

S.D.

Noi vă invităm la un voting... alegeţi colegiul preferat:

View Results

Loading ... Loading ...

4 COMENTARII

  1. In urma cu 10 ani am intrat la Colegiul „Mihai Eminescu” ( pe atunci liceu) pe baza a 2 probe scrise (matematica si romana)!!!a fost foarte greu!am invatat foarte mult si am intrat la a doua optiune aleasa (cea de mate – fizica). Sistemul de admitere era mult mai bun atunci pentru ca se intra ca urmare a 2 examene care reprezentau 100% din nota finala!Acum, se intra cu media 5-8 si pe baza tezele unice care se dau in scoala generala de unde provine candidatul in prezenta unor comisii care sunt foarte „influentabile”!!!Asa ca, sa nu ne mai miram ca majoritatea candidatilor de la sate care au pe linei media 10 va (ca e vorba de majoritate) intra la colegii cu prestigiu din Buzau iar cei care merita cu adevarat un loc in cadrul acestor colegii, se vor alege cu liceee mult mai slab cotate! intreg sistemul educational mi se pare a fi unul lipsit de luciditate!sunt curios cati din absolventii acestor colegii sunt in stare ca la sfarsitul terminarii clasei a 12-a (asta daca ajung pana acolo) vor fi in stare sa faca o scrisoare de intentie sau sa isi intocmeasca un cv in format european in vederea insertiei lor pe piata muncii!si pe urma ne miram de ce oare avem atatia someri?!

  2. dealtfel, Eminescu este (poate) în topul opțiunilor datorită faptului că în B.P: Hașdeu se intră greu, dar dacă facem o comparație din punctul de vedere al calității învățământului nu pot exista dubii: Hașdeu-ul câștigă detașat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.