Uniunea Asociațiilor de Proprietari Buzău a demarat incepând din această săptămână un program de strângere  de semnături pentru a convinge Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei să modifice sau să abroge  ordinul 343 care stabilește metoda de împărțire a consumurilor de energie termică. UAP Buzău își propune să strângă un număr de cel putin 10.000 de semnături  care, odată centralizate la nivel național, să poată convinge ANRE că ordinul 343, considerat aberant, trebuie să fie anulat.

”Începând din această  săptămână am demarat strângerea de semnături în vederea modificării sau abrogării ordinului 343 apărut anul trecut care reglementează repartizarea consumurilor de energie termică între consumatori în cazul folosirii sistemelor  de repartizare a costurilor pentru încălzire. Așa cum am mai spus,  acest ordin nu va ajuta proprietarii de la bloc, pentru că nu se poate ca printr-un ordin să stabilești abuziv un procent de 30-50% privind repartizarea pe spații comune pentru că proprietarii și-au făcut diverse investiții, tocmai pentru a elimina  acele conducte nefolositoare și pentru a-și reduce consumul care nu era folositor, ” a declarat vicepreședintele UAP Buzău, Constantin Ionescu

De asemenea,  reprezentanții UAP Buzău au acuzat firmele de repartitoare că nu țin seama de ordinul ANRE si, din această cauză, facturile care ajung la populație au sume astronomice: ”O altă problemă ar fi aceea a firmelor de repartitoare care pe lângă că nu își fac treaba crează haos  în sistemul de repartizare al facturilor. Nu de puține ori am avut reclamații privind facturi dezechilibrate,  încărcări ale unor locatari branșați sau debranșați . Citesc odată la trei luni repartitoarele, au un mod de lucru neprofesionist și nu iau în seamă referatul tehnic pe care oamenii l-au plătit tocmai pentru a nu fi aplicat ordinul ANRE. Am încercat să discutăm cu ei însă refuză și nu țin cont de referatele tehnice pe motiv că softul nu poate lucra cu așa ceva și că, probabil, de la vară odată cu implementarea unui alt soft se va ține cont și de recomandările ANRE.”

Deocamdată, doar 16 asociații de proprietari, sunt afiliate la Uniunea Asociațiilor de Proprietari Buzău și doar în acestea a demarat procesul de strângere a semnăturilor ce urmează a fi depuse la ANRE. Tabelele pentru semnături vor ajunge însă la toți locuitorii municipiului Buzău, pe măsură ce asociațiile de proprietari de care aparțin vor adera la UAP.

”Am creat niște tabele unde locatarii pot semna deocamdată la asociațiile de proprietari membre ale UAP Buzău,  semnături care, sunt  adunate la nivel național pentru a determina ANRE să abroge sau să emită un act normativ care să ajute asociațiile de proprietari. Dacă instituțiile statului nu s-au implicat, o vom face noi, pentru că nu e normal ca firmele autorizate să presteze un serviciu în Romania, să nu își facă treaba așa cum au fost agreați”, a mai declarat vicepreședintele UAP Buzau, Constantin Ionescu.

În această iarnă, sute de locatari debranșați de la sistemul centralizat de încălzire au primit facturi substanțial mărite, chiar dacă pe timpul verii și-au întocmit referate tehnice ori și-au izolat țevile din apartamente, plătind din propriul buzunar tocmai ca, în sezonul rece, să nu fie puși în situația să achite pentru căldură cât nu primesc. Nu puține au fost cazurile în care oamenii s-au plâns că au plătit până la 50 la sută în plus pentru căldura primită de la țevile pe care le au sau nu  în case.  Cu toate că au făcut nenumărate reclamații atât la Protecția Consumatorului cît și la Regia Autonoma Municipală, buzoienii în cauză au fost nevoiți să achite sumele venite pe facturi.

Președintele  Ligii Asociaţiilor de Proprietari  “Habitat”, Mihai Mereuță, prezent, astăzi la Buzău a declarat că cel mai corect ar fi ca astfel de decizii privind împărțirea costurilor în interiorul blocurilor să fie luate de Consiliul Local Municipal și astfel sa se încheie odată pentru totdeauna această problemă.

”Concluzia este una singură:  trebuie o normă generală care este dată deja de Legea  Energiei Termice din 2006, ca principiu a ceea ce trebuie împărțit, și stabilește că Primăria prin compartimentul tehnic pe care era obligată să îl stabilească face controlul cu privire la corectitudinea repartițiilor. Dar în  același timp, Consiliile Locale trebuie să aibă dreptul de a stabili prin regulamentele de enrgie termică norme specifice”, a încheiat  Mihai Mereuță.

Ciprian STERIAN

[audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/04/Constantin-IONESCU.mp3|titles=Constantin IONESCU] [audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/04/Mihai-MEREUTA.mp3|titles=Mihai MEREUTA]

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.