Conducerea Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Buzău atrage atenția agenților economici să fie cu băgare de seamă mai ales în preajma sărbătorilor de Paște când nu este exclus să fie călcați de falși inspectori. Pentru a preveni astfel de fapte, conducerea instituției a făcut public un set de recomandări menit a-i proteja pe agenții economici de escroci.
În primul rând, reprezentanții firmelor trebuie să știe că doar comisarii OPC au dreptul de a controla, de a solicita documente și de a amenda firmele descoperite în neregulă. Nici un alt reprezentant al vreunei asociații nu poate controla, de unul singur, magazine ori alte puncte comerciale.
Pentru a nu cădea victime unor indivizi care pretind că sunt comisari OPC, conducerea instituției atrage atenția agenților economici că trebuie să fie cu ochii-n patru și să solicite ordinul de serviciu în baza căruia se realizează controlul care îi vizează. În plus, niciodată, ei nu trebuie să achite în numerar amenzile aplicate de falșii comisari, amenzile plătindu-se, întotdeauna, la trezorerie.
Și pentru ca răufăcătorii să fie prinși cât mai repede și să nu facă și alte victime, agenții economici trebuie să anunțe imediat Poliția în cazul în care își dau seama că sunt victimele unei tentative de control.
În ultima vreme, la Buzău dar și în țară, mai multe magazine, în special din mediul rural, au fost ”călcate” de falși comisari OPC care le-au cerut vânzătorilor importante sume de bani, pentru a nu-i amenda. Nu de puține ori, vânzătorii au căzut în plasa celor care pentru a-i convinge că sunt angajați ai OPC le prezentau inclusiv legitimații de serviciu. În unele dintre aceste situații, cei care mergeau din magazin în magazin și cereau bani erau membrii ai unor asociații înființate cu rolul de a apăra drepturile consumatorilor.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.