Blocurile din orașul Buzău nu mai sunt incluse în nici o clasă de risc seismic. Afirmația aparține inginerului Viorel Constantinescu care a declarat recent că, din punct de vedere legal, imobilele cu bulină din oraș nu mai pot fi considerate clădiri cu risc seismic ridicat. Acest lucru nu înseamnă că ele au fost consolidate ci pur și simplu că normativul în urma căruia le-a fosta aplicată bulina a fost desființat. Practic, blocurile să găsesc într-o stare cel puțin la fel de proastă și probabil, după noua lege, și alte imobile ar putea fi incluse în clasa de risc seismic ridicat, însă expertizele realizate în urmă cu ceva ani nu mai sunt valabile.
„În 2008 a apărut normativul în baza căruia pot fi analizate clădirile existente. Atâta timp cât există un normativ din anul 2008 care se referă strict la clădirile existente și nu există o analiză pe acest normativ nimeni nu poate să încadreze, pa baza unei analize vechi, în contextul unui normativ care a fost anulat, clădirile existente”, a declarat inginerul Viorel Constantinescu.
Practic, Constantinescu susține că expertizele realizate în urmă cu câțiva ani nu mai sunt valabile și ar trebui făcute unele noi în baza regulilor apărute în anul 2008.
” Expertizele sunt făcute de mine și de profesorul Mazilu dar în baza normativului din 1992. Acest normativ din 1992 nu mai există, cel din 1996 nu mai există, există cel din 2006 și mai ales cel din 2008 care se referă strict la clădirile deja existente. Orice construcție care se dorește a fi introdusă într-o clasă de risc seismic trebuie analizată în baza acestui normativ”, a încheiat inginerul Viorel Constantinescu.

Potrivit centralizărilor realizate în anii 90, în municipiul Buzău ar fi 44 de clădiri cu risc seismic.
Ciprian STERIAN
[audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/09/Viorel-CONSTANTNESCU.mp3|titles=Viorel CONSTANTNESCU]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.