Ovidiu Gheorghe, manager Patronatul Viei şi Vinului

Viticultorii din județele Buzău, Prahova și Dâmbovița s-au întâlnit, ieri, la Buzău în cadrul unei conferințe regionale menită să indentifice soluții la actualele probleme naționale și regionale din sectorul vini-vinicol. Întâlnirea organizată de Patronatul Naţional al Viei şi Vinului a confirmat, încă o dată, că vinurile românești nu sunt suficient de bine promovate și din această cauză ajung să fie vândute pe piața internațională la prețuri mult sub valoarea mărfii. O sticlă de vin românesc se vinde în afară cu maxim 2,5 euro deși calitatea este apropiată de cea a vinurilor provenite din țari cu tradiție precum, Franța, Italia sau Spania. Deși România exportă anual 10% din cea ce produce și comercializează, adică undeva în jurul a 200.000 de hectolitri, cantitatea de vin nu este vândută în totalitate și nici la adevărata valoare, tocmai din cauza lipsei unei promovări adecvate.

”Problema nu este că exportăm mult sau puțin ci că, din cauza lipsei brandului de țară-Romania Țară Viticolă- nu putem exporta la valoarea reală financiară pe care vinul românesc o are. Nefiind o investiție în marketing nici vinul nu are prețul pe măsură, valoare ce poate fi adăugată prin marketing ”, a declarat Ovidiu Gheorghe, manager Patronatul Viei şi Vinului.

Chiar dacă în ultimii ani investițiile în viticultură au cunoscut o ușoară revigorare, producătorii se confruntă totuși cu o serie de probleme.

”Principala problemă la noi este lipsa finanțării adecvate pentru agricultură care generează lipsa fondurilor europene și a investițiilor. Cu toate acestea, sectorul vini-viticol a reușit, an de an, să își atragă toți banii alocați și chiar în fiecare an au fost depășiri și cereri de resursă financiară, la Bruxelles. ”, este de părere, Ovidiu Gheorghe.

Cu toate acestea, viticultura în România este departe de a fi o afacere profitabilă. Singura soluție, pentru atingerea acestui deziderat  ar fi asocierea micilor producători care, deocamdată, la Buzău nu poate prinde contur, tocmai din cauza reticenței producătorilor generată de experiența fostelor Cooperative Agricole de Producție.

Ciprian STERIAN

[audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/04/Ovidiu-GHEORGHE.mp3|titles=Ovidiu GHEORGHE]

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.