Teatrul „George Ciprian” revine în această săptămână după doi ani de pauză cu cea de XVII-a ediție a Festivalului „Buzău Iubește Teatrul.”

După doi ani in care atât teatrul, cultura, cât și întreaga societate au avut de suferit, Festivalul BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU își redeschide porțile pentru iubitorii de teatru buzoieni, cu sprijinul Consiliului Județean Buzău. Ediția acestui an va avea loc în perioada 11-18 iunie 2022, și enumeră titluri de montări de referință din spațiul românesc, activități și spectacole în aer liber, dar și o expoziție de costume elisabetane în foaierul teatrului.

„E o stare de emoție și de bucurie în același timp după pandemie, cetatea, cu ghilimelele de rigoare, își reia viața cotidiană. Tocmai de aceea  invit pe toți e buzoienii să fie alături de actori și de teatru. Este un festival de tradiție, suntem la a XVII-a ediție. Vor fi câteva zile de cultură, de frumos. Mă bucur tare mult și felicit și pe directorul acestui festival care a reușit să aducă pe scena teatrului actori recunoscuți la nivel național și practic ceea ce se întâmplă la Buzău din punct de vedere al activității teatrale mi-aș dori să se întâmple în fiecare județ”, a spus Petre Emanoil Neagu președintele CJ Buzău.

BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU și-a reinventat imaginea și a fost redenumit astfel în anul 2017. Așadar, celebrăm împreună cea de-a patra ediție în formula actuală, păstrând iubirea drept temă principală a ediției, exprimată în special prin dragostea de teatru a spectatorilor Teatrului „George Ciprian”. Manifestarea are caracter competitiv, iar   premiile   sunt   acordate   de   două   jurii:   unul   alcătuit   din   specialiști   ai   artelor spectacolului: conf.prof.univ.dr. Maria Zărnescu (critic de teatru), prof.univ.dr.  Ștefania Cenean (scenograf) și Horia Suru (regizor), și un juriu al publicului, ai cărui membri urmează să fie selectați prin tragere la sorți la începutul festivalului.

Selecția   de  spectacole,   realizată   de   teatrologul   Carmen   Stanciu,   cuprinde montări reprezentative pentru scena de teatru românească, în regia lui Vlad Massaci, Cristi Juncu, Răzvan Mazilu,  Cristian Ban, Sânziana Stoican,  Radu Iacoban sau Slava Sambriș. Programul festivalului reunește producții ale instituțiilor teatrale: Teatrul Evreiesc de Stat București,   Teatrul   UNTEATRU,   Teatrul   Municipal   „Bacovia”   Bacău,   Teatrul   „Maria Filotti” Brăila, Teatrul „Nottara” București, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul „Toma  Caragiu” Ploiești și  Teatrul EXCELSIOR București.

De   asemenea,   festivalul are   în   program   o  expoziție   permanentă   de   costume elisabetane, „Shakespeare in Love” (curator: scenograf Ștefania Cenean), un atelier de scenografie și un segment de spectacole în aer liber, destinat celor mici, care se va desfășura în toate zilele de weekend din cadrul festivalului (11, 12 și 18 iunie). Acesta prezintă producțiile originale marca Teatrul Oriunde: o adaptare originală a basmului „Croitorașul cel   viteaz”   de   Frații   Grimm   („Croitorașul   cel   mai   cel”)   și   o   demonstrație   de   teatru ambulant inedită,  „Farse Medievale în stil nemedieval”, spectacol dedicat întregii familii.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.