Problema câinilor comunitari care au împânzit străzile orașului Buzău, fie că este vorba despre cele din centrul municipiului fie că vorbim de periferie, este aproape imposibil de gestionat. O spun autoritățile locale care recunosc că sunt legate de mâini și de picioare în această privință, a patrupedelor fără stăpân. Nu sunt bani pentru ca maidanezii să fie strânși de pe străzi, spune primarul orașului Buzău, Constantin Boșcodeală care susține că nu vom scăpa de comunitari, atâta vreme cât aproape toți banii realizați de municipalitate, din taxe, impozite ori alte dări, ajung la bugetul de stat.

Edilul șef buzoian susține că dacă veniturile realizate de municipalitate ar rămâne pe plan local, problema câinilor comunitari dar și a străzilor din oraș, ar putea fi rezolvată într-un an de zile.

” După părerea mea, această problemă se va rezolva după ce veniturile care se fac aici,  rămân aici. Mai mult de 20 la sută din venituri nu rămân, le ia statul român. După ce autonomia locală va acționa așa cum trebuie,  lucrurile se vor rezolva, atât câini cât și drumuri, într-un an de zile”, a precizat Constantin Boșcodeală.

Edilul șef buzoian a adăugat, în același context, că prinderea, sterilizarea, eutanasierea câinilor comunitari și întreținerea unui patruped în padoc, costă municipalitatea o căruță de bani, fapt generat în opinia primarului și de legislația deficitară.

În acest moment, în padocurile amenajate în Buzău sunt disponibile 300 de locuri pentru câinii comunitari în timp ce la Cantina de Ajutor Social mănâncă zilnic 600 de nevoiași, deși numărul celor care au nevoie de ajutor este mult mai mare.

În timp ce mulți cetățeni sărmani, abia ajung să mănânce un coltuc de pâine pe zi, întreținerea zilnică a unui câine în padoc costă, din bugetul local, 200 de mii de lei vechi. O injecție de eutanasiere costă 800 de mii de lei vechi, sterilizarea unei femele ajunge la 1,3 milioane de lei vechi iar a unui mascul la un milion. Prinderea unui cîine comunitar costă 250 de mii de lei vechi iar dacă animalul este tranchilizat înainte de a ajunge în plasa hingherilor, la această sumă se mai adaugă 700 de mii de lei vechi. Toți acești bani provin din bugetul local, mai sărac anul acesta decât în 2010 cu circa 70 de miliarde de lei vechi.

Problema câinilor comunitari a fost punctată zilele trecute și de liderul PDL Buzău, deputatul Cezar Preda care s-a declarat un susținător necondiționat al eutanasierii maidanezilor. Deputatul buzoian a declarat că în România, problema câinilor comunitari a ajuns la un vârf,  imposibil de gestionat, și de aceea se impun măsuri radicale.

Pe de altă parte Cezar Preda are și un motiv pentru care este atât de înverșunat împotriva patrupedelor fără stăpân: a fost mușcat de câini, în copilărie, de mai multe ori când ducea gunoiul ”mi-aduc aminte că între 10-14 ani, de vreo două ori m-a mușcat un câine, când duceam gunoiul. Cred că era pe vremea când era primar domnul Milu, pe care l-a făcut acum domnul Boșcodeală cetățean de onoare”.

Cristina DINULESCU

[audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/04/Constantin-Boscodeala-caini.mp3|titles=Constantin Boscodeala ] [audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/04/Cezar-PREDA-caini.mp3|titles=Cezar PREDA]

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.