Creșterea galopantă a prețului la carburanți pare a avea și o parte bună, dincolo de nemulțumirile șoferilor și de scumpirile în lanț care au urmat majorărilor de la pompă.
Scumpirile la benzină și motorină par a fi cele care au reușit să-i mai disciplineze pe șoferii vitezomani care nu ar fi renunțat la viciu dacă un plin de rezervor n-ar fi ajuns să-i coste și până la 250 lei

Și cum mulți șoferi au ajuns să-și conserve rezervorul și buzunarul și să nu mai apese prea tare pedala de accelerație pentru ca, în final, să realizeze o economie în bugetul propriu, efectele pozitive au și apărut. Pe șoselele din Buzău, de la începutul anului, numărul accidentelor rutiere a scăzut semnificativ. Vestea și mai bună este că tendința nu este una locală ci se manifestă în toată Uniunea Europeană.
“Circulația în toată Europa este acum mult mai liniștită. Șoferii aleg să meargă cu viteze reduse tocmai pentru a diminua consumul de combustibil. Prețul carburanților a ajuns atât de mare încât este mult mai rentabil, ca pentru o deplasare mai lungă, să alegi avionul. De obicei când veneam în România aveam un consum mediu de 11 litri/sută dar conduceam cu 130-140Km/h, acum nu am depășit 105 Km/h și am ajuns să scad consumul la 8litri/100 kilometri. Oricum, cu banii cheltuiți pe combustibil veneam lejer două persoane cu avionul ” ne-a declarat Felix Rayner, un cetățean englez care tocmai a sosit în Romania din Marea Britanie, la volanul autoturismului său.
Iar tendința ca șoferii să nu mai apese prea tare pedala de accelerație se poate constata lesne și pe raza județului Buzău. În special, conducatorii auto de TIR care parcurg zilnic sute de kilometri aleg să circule moderat, pentru a face o economie de combustibil. Cei mai mulți șoferi recunosc că au cam uitat de viteză iar prețul mare al carburanților i-a determinat să fie mult mai rezervați atunci când pleacă la drum. Numai așa, ei pot face o economie de combustibil și implicit de bani.
Iar statisticile întocmite în prima parte a anului curent de polițiștii buzoieni vin să întărească ideea că șoferii au devenit mult mai atenți cu propriile mașini, în speranța că astfel pot economisi ceva carburanți. În primele trei luni ale anului, numărul accidentelor și al victimelor produse în evenimente pe șosele, a scăzut semnificativ față de aceeași perioadă a anului trecut.
În primul trimestru al anului, în județul Buzău, au avut loc 80 de accidente comparativ cu 93 câte se înregistrau în 2010. Și pierderile de vieți omenești au fost mai puține în acest an. Dacă în primul trimestru din 2010, numărul deceselor rezultate din accidente rutiere se ridica la 11, anul acesta doar 4 oameni și-au pierdut viața de la 1 ianuarie 2011, ceea ce înseamnă o diminuare de peste 65%.
Și la capitolul răniți în accidente produse la Buzău se constată o scădere a cazurilor, de la 113 în 2010 la 102, anul acesta.
Și iată cum ce nu au reușit să facă polițiștii prin măsurile lor de sancționare a vitezomanilor, a reușit să producă scumpirea benzinei și motorinei-șoferii au devenit mult mai temperați, preferând să conducă mai încet, pentru un consum mai redus de combustibil.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.