Problema cotizaţiei i-a adus pe sindicalişti în curtea liberalilor buzoieni

Dialogul social dintre sindicalişti şi patronatul din învăţământ s-a mutat prin sediile partidelor politice. Cristache Bratu, viceliderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar (SÎP) Buzău acuză „un alt mare abuz al puterii, îndreptat împotriva mişcării sindicale din învăţământ”, din sediul PNL Buzău. Ordinul 4576/ 2011, prin care s-a creat un program informatic de calcul al salariilor, nu specifică nimic în legătură cu oprirea cotizaţiei sindicale pe statul de plată, fapt pe care sindicaliştii îl văd ca o încălcare a prevederilor din Codul fiscal şi Legea dialogului social.

 

„Cei care calculează salariile în noul program informatic nu mai pot reţine şi cotizaţia de sindicat pentru că nu le mai validează statul de plată. Ne vedem puşi în incapacitatea de a mai colecta cotizaţia. De aici şi incapacitatea de a mai desfăşura vreo activitate sindicală. Noi suntem un sindicat puternic, zicem noi, cu un jurist, cu un birou, cu o activitate deosebită. Vor să ne taie sursele financiare de existenţă!”, a declarat Cristache Bratu.

 

Viceliderul SÎP spune că există o înţelegere între ministrul Educaţiei „şi cine o mai fi” de a lăsa sindicatele fără principala şi singura sursă de existenţă. SIP Buzău, de exemplu, a reuşit şi prin colectarea cotizaţiei, să finalizeze lucrările de reabilitare a clădirii din fosta Tabără Harţagu, transformată, din vara acestui an, în pensiune turistică.

 

„Am ajuns în situaţia în care reţinem cotizaţia pe tabele, tăiem 6059 de chitanţe, câţi membri avem, să trimitem în şcoli aceste 6059 de chitanţe, apoi, secretarul să recalculeze salariile, să deducă iar, să recalculeze impozitul omului şi să se adâncească birocraţia. Este clar o încercare de a distruge mişcarea sindicală din învăţământ!”, susţine Cristache Bratu.

 

Dintr-un alt sediu, Florina Stoian, informată prompt despre nemulţumirea sindicaliştilor, ne-a declarat: „Sindicatele sunt nemulţumite din cauza programului Edusal de calculare şi plată a salariilor pentru angajaţii din învăţământ. Acesta nu mai permite reţinerea pe stat şi virarea în conturile lor a cotizaţiei pentru sindicat. Punctul de vedere al MECTS este acela că nu există nici un temei legal să se reţină pe stat obligaţiile angajaţilor. În acelaşi timp, conducerea ministerului nu intezice nici unui sindicat să perceapă cotizaţia de la membri. În Legea dialogului social se vorbeşte numai despre deductibilitatea sumelor achitate la sindicat. Această măsură nu face altceva decît să întărească legătura dintre liderii de sindicat şi proprii membri, întrucât aceştia vor plăti direct la casieria organizaţiei sindicale cotizaţia lunară, urmând ca aceasta să fie dedusă din impozitul pe salariu, la şcoală, în luna care urmează.”

 

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.