Centrul orașului Buzău s-a gătit de câteva zile de sărbătoare. Odată cu finalizarea curățeniei de primăvară, în zona centrală a orașului au fost amplasate noi coșuri de gunoi. Cele 30 de piese de mobilier urban vor putea fi completate și de altele dacă își vor dovedi eficiența. Noile coșuri de gunoi realizate din material plastic compozit se aflau în curtea Primăriei Buzău încă de acum un an, fiind cumpărate de la o societate protejată din Capitală ai cărei angajați sunt persoane cu handicap.  Conform șefului Serviciului de Gospodărie Comunală, Gabriel Baltă, noile coșuri de gunoi au fost achiziționate de la firma bucureșteană cu banii pe care oricum Primăria ar fi trebuit să îi plătească la bugetul de stat, conform legii  privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

”Cum Primăria ar fi trebuit să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentand 50% din salariul de bază minim brut înmulțit cu numărul posturilor  pe care nu a angajat persoane cu handicap am decis, ca de acești bani, să cumpărăm coșuri de gunoi produse de o unitate protejată din București. Legea permite acest lucru și am optat pentru această variantă ca să ne și alegem cu ceva de pe urma banilor pe care, oricum, eram obligați să îi plătim”, a declarat șeful serviciului de Gospodărie Comunală, Gabriel Baltă.

Societațile cu  peste 50 de angajaţi fie ele de stat sau private, au obligaţia să angajeze persoane cu handicap în proporţie de cel puţin 4 la sută. În caz contrar, pentru fiecare persoană cu handicap care ar fi trebuit angajată, firma trebuie să vireze lunar la bugetul de stat jumatate din valoarea salariului minim sau poate achiziționa bunuri de la societățile protejate adică de la cele în care persoanele cu handicap reprezintă numărul majoritar de angajați. Cum la Buzău doar Regia Autonomă Municipală are angajată o singură persoană cu handicap, restul societăților dar și Primăria au de plătit anual sume împortante de bani ca și sancțiune pentru ca nu au găsit loc în organigrame pentru persoanele cu handicap. Anul trecut municipalitatea a contribuit la bugetul de stat cu peste 100.000 lei pentru că nu a angajat persoane cu handicap.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.