Spitalul Județean Buzău, Crucea Alb-Galbenă și Fundația Sfântul Sava vor beneficia, anul acesta, de încă o sută de mii de euro din partea Guvernului Flandrei de Est. Protocolul privind finanțarea celor trei instituții a fost semnat, astăzi, de delegații provinciei străine, pe de-o parte, și de reprezentanții beneficiarilor, pe de altă parte.

Potrivit înțelegerii parafate astăzi la Consiliul Județean, cei mai mulți bani, 54.400 de euro, vor ajunge la Crucea Alb Galbenă, serviciu de îngrijiri la domiciliu înființat la Buzău chiar de belgieni. Cu acești bani, asistentele care au în grijă sute de buzoieni cu grave probleme medicale, vor putea să-și desfășoare activitatea și în următorul an, finanțarea de care serviciul funcționează din partea Casei de Asigurări fiind total insuficientă.

40 000 de euro vor merge, în urma protocolului semnat, astăzi, către Spitalul Județean Buzău, suma urmând să fie folosită pentru achiziționarea de aparatură medicală care va intra în dotarea maternității buzoiene. Mai exact, este vorba despre un analizor de gaze pentru copii mici, despre un aparat nou de preparat laptele praf pentru nou-născuți și de un aparat de anestezie pentru secția de Obstetrică-Ginecologie.

În fine, patru mii de euro vor ajunge la Fundația Sfântul Sava, bani cu care se va asigura o viață mai bună celor care beneficiază de serviciile organizației.

De la începutul colaborării între Guvernul Flandrei de Est și autoritățile buzoiene, în județ au ajuns circa 2,5 milioane de euro, sumă cu care de-a lungul celor 15 ani de relație, au fost realizate numeroase investiții în domeniul medical buzoian.

Vestea proastă este că această colaborare mai mult decât utilă pentru partea buzoiană se apropie de sfârșit, 2011 fiind penultimul an în care belgienii vor mai finanța sistemul medical local. Din 2013, Uniunea Europeană va interzice finanțările externe astfel că Guvernul Flandrei de Est nu va mai putea veni cu bani, la Buzău, așa cum s-a întâmplat în ultimii 15 ani.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.