Doi lideri, aceeaşi problemă: profesorii. Primarul Boşcodeală le plânge de milă, deputatul Preda vrea să-i reformeze în manieră personală

După ce deputatul PDL Cezar Preda, liderul democraţilor buzoieni, şi-a exprimat părerile despre cum ar trebui făcută reforma în învăţământ, a venit rândul liderului PSD, Constantin Boşcodeală, să se exprime asupra învăţământului. Cu cifre pe hârtie şi cu degetul acuzator spre Palatul Victoria, edilul şef al Buzăului şi-a reîntors faţa spre un segment de electorat căruia i-a dat deseori motive să îl simpatizeze.

Că-i 25 sau 26,33 la sută, reducerea există şi doare

„Aş vrea să vă spun – a declarat Constantin Boşcodeală, în ultima conferinţă de presă de la Primărie – că, oricum, profesorii, cadrele didactice, personalul care lucrează în şcoli este evident defavorizat. Ştiţi foarte bine că Guvernul Boc vrea să-şi asume încă o dată răspunderea pe tema plafonării salariilor, dar aş vrea să vă spun că salariile sunt, faţă de anul trecut, cu 25% mai mici”. Trecând de la banalitatea adevărurilor mici şi dureroase, la răceala cifrelor, primarul a dat, ca exemplu de sărăcie, bugetul pe care îl ordonează. Conform datelor prezentate, municipalitatea Buzău „are o sumă exact cu 25% mai mică pentru această destinaţie (salariile profesorilor – n.red.) decât anul trecut. Dacă anul trecut, suma transferată din TVA-ul colectat era de 767 de miliarde de lei pentru plata salariilor, în cursul acestui an nu mai este decât de 565 (miliarde de lei), ceea ce reprezintă un procent de 25% faţă de anul trecut.” Matematica simplă a liderului PSD Buzău, deşi „la milimetru” aproape de adevăr, a vizat nu exactitatea procentului, ci cauza reducerii: „Aceasta este şi cauză principală pentru care vrea să se asume (răspunderea – n.red.), respectiv subfinanţarea inclusiv a acestei activităţi.”

„Nu mă plâng, dar…”

În familia Boşcodeală, legătura primar - cadru didactic este foarte sudată, lucru vizibil şi pentru publicul curios

Primarul Constantin Boşcodeală a reuşit, timp de trei mandate, să mulţumească angajaţii din învăţământ chiar şi pe timp de criză. Sensibili prin vocaţie, dascălii au apreciat eforturile edilului de a plăti la timp salariile, în vreme ce alte primării au avut restanţe sau nu au avut nici un şfanţ în visterie să plătească salariile sau să deconteze naveta. La Buzău, profesorii au primit şi tichete cadou, iar primarului i s-au întors, drept mulţumire, voturile în urnă. Un argument care a lucrat în favoarea lui Constantin Boşcodeală a fost şi rămâne mariajul primarului cu o profesoară. La conferinţa de vineri, edilul şef s-a explicat: „Nu vă ascund că soţia mea este profesoară şi este la Liceul „Spiru Haret”. În acelaşi timp, nu este problema nemulţumirii pe care o avem noi, personal, ci este vorba de cadrele didactice, în general. Şi ştiţi foarte bine că, dacă atentez la sănătatea şi educaţia tinerilor, copiilor, de fapt atentez la viitorul acestei ţări”.

Săgeţi otrăvite

Intrarea în campania electorală oficială se apropie, iar profesorii vor fi din nou „iepurele din pălărie”. Păcăleala generală din 2008, cu legea care ar fi majorat salariile din învăţământ cu 34%, votată cu ambele mâini, în unanimitate parlamentară, i-a făcut pe dascăli să sufle şi-n iaurt. Eforturile actuale ale politicienilor din opoziţie, activi sau nu pe funcţii din administraţie, sunt concentrate pe crearea unei impresii de solidarizare cu nemulţumirile electoratului, câtă vreme acest electorat nu primeşte nimic în schimb. Şi primarul Constantin Boşcodeală mizează pe capitalul său de încredere şi simpatie. Dându-şi pe dos buzunarele goale, el arată acuzator încotro trebuie aruncate pietrele: „N-am făcut decât să subliniez ceea ce, după cum aţi văzut, un procent de 87% din populaţie vede, respectiv că actuala guvernare conduce ţara noastră pe un teren greşit. Şi pentru acest lucru, pentru a nu ştiu câta oară, cerem demisia, evident, a Guvernului, care nu vrea să renunţe în niciun fel, obligându-şi parlamentarii, la fiecare moţiune de cenzură, să stea în bănci şi să nu voteze”, şi-a încheiat şeful PSD Buzău, vinerea trecută, opiniile personale despre starea învăţământului.

Sorin DINCO

Citiţi şi Părerea lui Cezar Preda: Vacanţele mai scurte şi şcoala mai multă adună copiii de pe străzi şi-i face mai concentraţi pe părinţi, la muncă

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.