8 mai 2005: Shigeo Katsu, vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Asia Centrală şi Europa, în vizită la Movila Oii, face receptia lucrărilor de balastare a drumului care leagă şcoala de sat. Elevii au prezentat invitatului un specatcol de dansuri. Sediul şcolii, construit în 1908, nu mai e pe harta învăţământului actual buzoian

 

Azi, în şedinţă extraordinară, convocată cu tema păstrării claselor primare în Şcoala Movila Oii sau comasarea acestora în şcoala din centrul comunal, consilierii locali din Cilibia au votat pentru salvarea ultimei urme de învăţământ din satul care totalizează doar 13 elevi la clasele I-IV.

După un scandal care durează de mai mulţi ani, timp în care primăriţa Floarea Holeliu promovat comasarea, iar sătenii au cerut sprijin şi în Ministerul Educaţiei, şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău, votul din Consiliul local al comunei Cilibia pare să aducă linişte pentru cel puţin încă un an. Din cei 11 consilieri, 9 au votat împotriva comasării, unul s-a abţinut şi unul a absentat.

Petre Soare, consilier local în Cilibia, ne-a declarat că primăriţa i-a lăsat „să se spele pe cap cu şcoala” şi că nu a mai avut ce comenta după exprimarea voturilor. La rândul ei, Florina Stoian, şefa IŞJ, ne-a declarat că votul de astăzi e soluţia pe care nu o poate nega şi că, deşi dăduse aviz de conformitate cu decizia primăriţei de a comasa clasele primare din Movila Oii, în Cilibia, hotărârea consilierilor e cea care primează.

Şcoala din Movila Oii îşi continuă tradiţia cu un „grup de rezistenţă” de 13 elevi la clasele I-IV, de care se ocupă un singur cadru didactic, în cancelaria grădiniţei din sat.

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.