Speriați de amenzile usturătoare care i-ar putea paște dacă ar fi prinși pe picior greșit, buzoienii au solicitat, anul acesta, mai puține concedii medicale, față de perioada similară din 2010. Conducerea Casei de Asigurări  de Sănătate Buzău susţine că reducerea numărului de astfel de cereri este urmarea controalelor la care sunt supuse persoanele care stau acasă din motive medicale.

Înfiinţată la jumătatea anului trecut, poliţia concediilor a efectuat mai multe controale atât la cabinetele medicilor de familie cât şi acasă la beneficiarii concediilor. Inspectorii au dispus verificări atît asupra modului în care medicii au acordat concedii, cât şi asupra beneficiarilor, pentru a se constata dacă sunt cu adevărat bolnavi.

Oficialii CJAS Buzău susţin că numărul concediilor medicale acordate în acest an a scăzut cu câteva procente bune. Astfel, în ianuarie 2011, 618 agenți economici au solicitat concedii pentru angajații lor, în timp ce în aceeași lună a anului trecut, cererea a fost mai mare cu 70. Și în februarie s-a păstrat același trend descrescător al concediilor medicale,  cu 620 de solicitări față de 690, în perioada similară a anului trecut. În condiţiile în care în acest an au fost mai puține concedii medicale faţă de anul trecut, și sumele decontate de CJAS sunt mai mici.

Şi medicii de familie au devenit mai rezervaţi atunci când vine vorba de acordarea concediilor medicale, de teama că ar putea fi traşi la răspundere dacă trimit acasă în concediu de boală prea mulţi pacienţi. Anul acesta, doar cinci medici din Buzău au primit avertisment în urma controalelor realizate de inspectorii CJAS care au dat peste ceva nereguli în modul în care cadrele medicale le-au prescris pacienților concediile medicale. Aceasta în timp ce anul trecut, 12 medici de familie au fost sancționați cu câte 5000 de lei, pentru nereguli în acordarea concediilor medicale. Halatele albe au făcut contestație în instanță și au avut câștig de cauză, drept pentru care au scăpat de sancțiuni.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.