Conducerea Spitalului Județean de Urgență Buzău și a secției de Pediatrie a lansat, joi, un apel către medicii pediatri din județ și nu numai să vină să asigure gărzi la cea mai mare unitate spitalicească din județ. Decizia de a ieși public pentru a cere ajutorul medicilor vine după ce în spațiul on-line mai multe persoane au adus acuze și injurii medicilor fără a cunoaște practic situația din teren Spitalul Județean se confruntă cu o criză de medici însă ceea ce se întâmplă din această săptămână este o situație fără ieșire iar unitatea sanitară nu s-a mai confruntat cu așa ceva.
„În județul Buzău sunt mai mulți medici de Pediatrie și nu vine nimeni să ajute și să facă măcar o gardă. În schema de pesonal avem 7 medici care era acoperită integral până acum câteva zile. Două dintre doctorițe au intrat în prenatal una dintre ele fiind deja în a șasea lună de sarcină iar o a treia este un medic pensionar, cu prelungire, căreia medicii i-au interzis să mai facă gărzi pe timpul nopții. Am ajuns în această situație cu doar 4 medici să reușim să acoperim 30 sau 31 de gărzi lunar ceea ce nu se poate. Facem așadar un apel către medicii pediatri din județ sau chiar și din afara județului care ar trebui să accepte, contra cost bineînțeles, să facă o gardă sau două pentru a acoperi gărzile pe secția de Pediatrie.
Doar la nivelul județului sunt în contract cu casa 19 medici pediatri și dacă ar accepta să vină să facă măcar o garda pentru a acoperi aceste ture”, a explicat managerul SJU Buzău Claudiu Damian.
Practic, odată cu plecarea celor trei medici pediatri Spitalul Județean de Urgență Buzău s-a trezit cu 4 zile lunar neacoperite de gărzi la Pediatrie. S-a încercat găsirea unei soluții și s-au făcut programările în așa fel încât să nu rămână neacoperite zilele de week-end iar în ziua când nu există medic de gardă la Pediatrie pacienții sunt trimiși cu ambulanța la Râmnicu Sărat dacă există medic de gardă sau transferul la București. Nu în ultimul rând, pentru cazurile din zonă medicul pensionat Elena Roșu asigură pemanența pe specialitatea Pediatrie la Centrul de Permanență de la Pârscov în zilele de lucru până la ora 15.30.
„În momentul de față suntem 4 medici care avem pe lângă UPU Pediatrie și Secția de Pediatrie unde avem de făcut consulturi și externări. Asta facem zilnic de luni până vineri și în același timp consultăm la UPĂU Pediatrie și în ambulator. Asta facem de la 1 martie până acum și chiar nu putem face față la mai mult. De aceea solicităm ajutorul unor medici pediatri sau a medicilor de familie care are și copii în listă pe perioada gărzilor de la ora 15:00 la 8:00”, a spus medicul Gina Anica, șef Secție Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Buzău.
Astfel, Secția de Pediatrie a celui mai mare spital buzoian se confruntă cu o criză a medicilor fără precedent și ca urmare conducerea a decis să apeleze în regim de urgență la o firmă de recrutare de prestigiu căreia este dispusă să îi plătească serviciile numai să găsească un medic dispus să vină să lucreze la Buzău.
„Nu vrem să ne văităm dar trebuie să spunem realitatea care este în acest moment pentru ca oamenii să știe ce și cum: Pe lângă cei patru medici ne mai ajută un medic de la Râmnicu Sărat și și încă doi medici care vin din privat și ne ajută cu o gardă. În acest fel rămân neacoperite 4 gărzi luna aceasta. Mă voi deplasa din nou în județele cu universități, la târgurile de medici și sper să rezolvăm această problemă. Faptul că nu avem gărzi la Pediatrie este într-adevăr o problemă. Dacă la celelalte secții pot suplini anumiți medici de pe alte secții, la copii e dificil, există o patologie specifică și nu oricine poate face această activitate. Acceptăm și medici rezidenți în ani terminali care să vină să facă astfel de gărzi și apreciem orice astfel de ajutor: Facem acest lucru pe alte secții dar pe Pediatrie nu am găsit variante”, a mai spus Claudiu Damian.
Spitalul Județean de Urgență Buzău are un deficit de 11 medici de diverse specializări iar posturile au fost scoase la concurs. Situația de la Secția de Pediatrie a pus însă spitalul buzoian într-o situație fără precedent. Doar pe secția de pediatrie sunt disponibile două posturi de medici pe perioadă nedeterminată și alte două posturi pe perioadă determinată, respectiv pe perioada concediului de maternitate a celor doi medici.