
Ocupat mai mult cu meciurile pe care le dispută de mai bine de patru ani cu pedelista din fruntea şcolilor, Florina Stoian, liberalul Dumitru Ene a prezentat, în conferinţa PNL Buzău de joia trecută, prevederile din viziunea Uniunii Social Liberale (USL) asupra Educaţiei. Unul dintre pilonii pe care se sprijină această viziune este depolitizarea învăţământului: „Obiectivul USL este crearea unui învăţământ de calitate prin şanse egale de acces la educaţie, stabilitate şi predictibilitate a sistemului, depolitizare şi recunoaşterea rolului şcolii în societate”, a declarat în faţa presei locale fostul inspector şcolar general.
Ajutându-se de documentul naţional al strategiei USL, Dumitru Ene a atacat „aşa-zisa reformă făcută de actuala guvernare în domeniul educaţiei” care este „un set permanent de agresiuni la adresa unui sistem care are nevoie de stabilitate”. Liberalul a reiterat constatările centrale ale uniunii din opoziţie: „În ultima perioadă, asistăm la o distrugere, chiar la propriu, a învăţământului, însemnând tăieri de salarii, reduceri de personal – peste 15 mii de cadre didactice disponibilizate, închiderea a peste o mie de şcoli, subfinanţarea cronică. Dar şi de la constatarea că se înregistrează o politizare fără precedent a învăţământului. Nicicând o putere nu a călcat în picioare mai mult sistemul de educaţie şi nu a adus politizarea la un asemenea nivel.”
Printre măsurile propuse de USL şi menţionate şi de buzoianul Dumitru Ene, profesor de ştiinţe socio-umane în Liceul Pedagogic şi unul dintre vicepreşedinţii PNL Buzău, nu făcut vorbire şi despre modul în care ar fi posibilă o depolitizare a învăţământului. Se mai reţine că USL doreşte generalizarea obligativităţii şcolii, incluzând şi toate clasele de liceu şi garantarea autonomiei şcolilor.
S.D.