Ca "tacâmul" să fie complet, părinţii ar mai trebui să plătească direct şi profesorii (deşi mulţi deja o fac, la "meditaţii")

Gratuitatea învăţământului se rezumă, în ultimul timp, doar la serviciile de predare-instruire, prestate de cadre didactice prost plătite, de unde şi calitatea lor îndoielnică. Florina Stoian, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău, recunoaşte că, de la fişele de lucru ale profesorilor şi până la multiplicarea testelor iniţiale care se susţin în această săptămână, nu există fonduri guvernamentale care să sprijine Educaţia. În schimb, inspectoarea generală cere comitetelor de părinţi să se implice în finanţarea activităţilor didactice care îi privesc pe copiii trimişi la şcoală.

 

Deşi nu există o listă oficială a obiectelor, lucrurilor şi activităţilor pe care comitetele de părinţi sunt obligate să le finanţeze prin colectă, s-a încetăţenit în mediul şcolar obişnuinţa ca, începând cu dotările elementare – cretă, burete, carnete de note şi cataloage – şi terminând cu cheltuieli mult mai mari, pe aparatură multimedia de ultimă generaţie, banii să fie aduşi de acasă. „Fondul clasei” variază în funcţie de posibilităţile familiilor care îşi dau copiii la şcoală. Inclusiv pentru testele iniţiale, părinţii suportă financiar costurile susţinerii acestora. Astfel, gratuitatea învăţământului oferită de statul român se limitează la sedii şi la serviciile sus-menţionate.

 

Lămuririle pe care le-am primit de la şefa IŞJ trimit în aceeaşi direcţie, a comitetelor de părinţi: „Pentru costurile cu multiplicarea subiectelor la testarea iniţială, Ministerul Educaţiei nu a alocat fonduri, aşa cum nici pentru tezele semestriale nu o face, şi nici pentru fişele utilizare de noi la clasă. Şcolile dispun de copiatoare, iar consumabilele pot să le cumpere din fonduri proprii, aşa cum o fac tot timpul anului. Aş întreba pe domnii profesori dacă au solicitat fondul clasei la şedinţa cu părinţii şi când au propus părinţilor să contribuie cu o sumă infimă şi pentru testare, aceştia ce au spus?” se întreabă Florina Stoian.

 

De menţionat este faptul că profesorilor nu li se permite prin lege să ceară bani elevilor sau părinţilor acestora. Direcţiunea unităţii de învăţământ, prin consiliul de administraţie, are calitatea de „negociator” direct şi unic cu reprezentanţii comitetelor de părinţi. În definitiv, preluarea „puterii” asupra unei unităţi de învăţământ este, în atari condiţii, o chestiune de voinţă a părinţilor.

 

S.D.

7 COMENTARII

 1. Creta, burete, imprimanta, coli xerox, cartus , calculator, mocheta, aspirator, xerox, dulapuri, manuale, culegeri, jaluzele, videoproiector, casetofon, fete de banca, cos de gunoi, asta a trebuit sa cumparam in clasa I ( intai ) . E adevarat ca , in functie de cadrul didactic de la catedra cerintele sunt mai mari sau mai mici.Toaletele din scolile buzoiene lasa de dorit.

 2. Pe ce naiba să mai dea părinţii bani? Un copil la gradiniţă are nevoie de cel puţin 150 lei noi în prima săptămână pentru ceea ce i se cere:fondul clasei, caite speciale, culori, carioci, hârtie nu ştiu de care, etc, etc.
  Înapoierea materială a unor şcoli şi grădiniţe este atât de alarmantă încât singura întrebare este,” în ce ţară trăim , domnule!”??
  Dl. Bratu, ca orice sindicalist, habar n-are pe ce lumelemele de ordin material sunt ake trăieşte! Ăi care au proiecte cu străinătatea oare n-au ideea cum se procedează şi care-i regula acolo???Se plimbă pe drumurile Europei ca orice analfabet???
  Inspectorul general trebuie să se ocupe de calitatea actului didactic şi de nivelul profesional al resurselor umane pe care le are în subordine şi care ne fac de râs, problemele gospodăreşti şi materiale privesc primăria şi consiliul de conducere al şcolii. Cine mai fae serbări sau alte activităţi recreeativ-distractive, contra unei sume modice, azi? unde se mai adună şi se vinde hârtie, cum sunt aduşi sponsori???Toate sunt atribute ale şcolii!

 3. Părinţii să contribuie cu o sumă minimă pentru testare, spune Stoian. Să contribuie, că doar învăţământul obligatoriu este gratuit, aici sunt taxele dumneavoastră, dar mai scoateţi ceva, un minim n-o fi foc, dar din dar se face Rai. Din ce în ce mai cu tupeu conducerea asta a isj.

 4. Traba e naşpa, fraţilor! Banii sunt pentru partid. Fiecare şef are sarcini precise în acest scop. In timp ce la bugetari toate posturile sunt blocate în şcoli după criterii politice se angajează contabili. Salariile lor sunt de două ori cât ale profesorilor. Ei vor depune la partid o parte din bani. Angajaţii sunt pedelişti sau uneperişti, depinde de înţelegeri. Voi trimite o listă cu aceşti intruşi-unii fără nici un fel de studii la presă săptămâna viitoare. CE dracu fac contabilii în şcoli când la primărie e o armată de bugetari! Has…!

 5. da adevarat contabili care habar cu au cu facultati particulare si de care sa stiau ca o sa fie angajati ca erau aranjate treburile de exemplu la sarulesti in ziua concursului s-a dus dupa cazier si comisia in scoala dar mama secretara directorului tata viceprimar cred ca se intelege totul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.