Noua lege electorală ar putea reduce numărul de aleși din Parlamentul României, este de părere deputatul PDL, Valeriu Alecu. Într-o primă fază, cei care și-ar putea pierde funcţiile sunt senatorii. Una din variantele luate în calcul de reprezentanții puterii ar fi aceea ca în fiecare județ să existe maxim doi senatori indiferent de numărul populației județului respectiv. Pe de altă parte, scăderea populației conform rezultatelor recensământului ar putea duce la reducerea numărului de deputați.
„O variantă ar fi ca în fiecare județ să fie maxim doi senatori și astfel Senatul să fie format din maxim 82 de parlamentari. Apoi, în urma recensământului, foarte multe județe vor constata că nu mai au populația care a fost luată în calcul în 2008 când s-au delimitat colegiile și atunci și pe această zonă s-ar putea face o reducere a numărului de colegii”, consideră deputatul Valeriu Alecu.
O astfel de lege nu ar putea fi trecută însă prin Parlament din cauza Opoziției care nu ar fi de acord cu aceste prevederi. Tocmai de aceea, până la finele anului ar putea exista o nouă asumare de răspundere a Guvernului atât pe tema legii electorale cât și pe cea a reorganizării.
„Este posibil ca până la sfârșitul anului să avem și o asumare de răspundere. Acum rămâne de văzut pe ce legi va fi aceasta pentru că avem atât pe legile electorale cât și pe cea a reorganizării administrativ teritoriale problema nerezolvată. Să le treci prin Parlament în mod normal este destul de greu așa că asumarea de răspundere este cea mai bună soluție. Așa că cel puțin o asumare de răspundere vom avea până la sfârșitul anului”, a încheiat deputatul PDL, Valeriu Alecu.
De-a lungul timpului, reducerea numărului de parlamentari a fost susţinută şi de partidele de Opoziţie. PNL a avut chiar, la un moment dat, o propunere de modificare a legii prin care Parlamentul ar fi urmat să aibă doar 316 membri. În acest caz reducerea s-ar fi făcut prin modificarea normei de reprezentare atât în cazul deputaţilor, cât şi în cazul senatorilor, în aşa fel încât un parlamentar să reprezinte un număr mai mare de cetăţeni.
O altă variantă de reorganizare a Parlamentului luată în discuţie a fost trecerea la un Legislativ cu o singură cameră, însă, în acest caz ar fi nevoie de modificarea Constituţiei.
Ciprian STERIAN
[audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/11/Valeriu-ALECU.mp3|titles=Valeriu ALECU]

2 COMENTARII

  1. Da ca să se ducă…. de la guvernare nu ia în calcul domnul Emil?
    V-aţi distanţat de popor fiind cu adevăraţi populişti: minţiţi cu gura până la urechi şi masa poporului nu mai există pentru voi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.