Directiei Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău la inițiativa UNICEF România a implementat la nivelul județului Buzău, proiectul „Sprijinirea copiilor invizibili ” ce are ca scop creșterea impactului politicilor de protecție socială asupra celor mai săraci și expusi social dintre copiii și familiile vulnerabile din județul Buzău.
Proiectul are ca obiectiv strategic dezvoltarea capacităţii actorilor locali din mediul rural – primării şi servicii sau compartimente de asistenţă socială – de a furniza servicii eficace şi eficiente, bazate pe comunitate. DGASPC Buzau reprezentata de un „supervizor” desemnat şi UNICEF Romania au analizat situaţia de la nivelul judeţului şi au identificat 8 comune eligibile pentru acest proiect respectiv Bisoca, Brădeanu, Cătina, Calvini, Costeşti, Merei, Vadu-Paşii şi Vipereşti. În cadrul acestor administrații locale a fost angajat câte un lucrător social, format şi plătit de UNICEF, care să efectueze munca în teren, care să ajute cât mai mulţi copii să devină vizibili. Pricipalele îndatoriri ale acestorlucrători sunt:
– identificarea copiilor „invizibili”- copii fara acte de identitate, a celor mai vulnerabili si marginalizati;
– asigurarea accesului la un minim de servicii necesare pentru a „exista” si a avea un trai decent;
– prevenirea „institutionalizarii” (abandonul, parasirea, separarea copilului de familie, intrarea in „grija statului”/in sistemul public de protectie);
– prevenirea abuzul, neglijarea si exploatarea copiilor;
S-au identificat copii care nu au acte de identitate și primăria a trebuit să demareze toate procedurile necesare obtinerii acestor documente. Apoi, au fost copii la care starea de sănătate nu era atestată de nicio forma legală, respectiv nu aveau certificate de grade de handicap dar care, grație proiectului, au fost luați în evidență și primesc beneficiile asociate acestor incadrări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.