De luna viitoare, buzoienii ar putea scoate bani din buzunar și pentru consultațiile la medicul de familie. Tot în schimbul unei sume de bani ar putea să primească și rețete cei care au nevoie de medicamente compensate ori gratuite. Veștile proaste vin chiar de la cadrele medicale care lucrează în dispensarele din județ și care sunt hotărâte să nu semneze noile contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Medicii susţin că noul contract îi pune serios la treabă, pe bani puțini. În pluc, actul normative, odată semnat, ar atrage după sine, în scurt timp, falimentul cabinetelor medicale. Un alt motiv de nemulțumire al medicilor de familie este acela că li se impune să lucreze în centrele de permanență, însă nu li se oferă cele necesare pentru buna funcționare a acestor unități.

”Medicii de familie sunt hotărâți să nu semneze contractele. Subfinanțarea sistemului e aceeași, ne obligă să muncim forțat în centrele de permanență în care nu sunt condițiile optime. Noi ne falimentăm singuri cabinetele, dacă semnăm aceste contracte”, este de părere medicul de familie Anemona Mușat.

Până acum, mai bine de jumătate din medicii de familie buzoieni au anunțat că nu vor semna noile contracte care ar trebui să intre în vigoare de la 1 aprilie și care, spun halatele albe, afectează serios medicina primară. În condițiile în care medicii nu vor mai elibera rețețe și nu-și vor mai consulta pacienții decât pe bani, mulți dintre pacienți vor ajunge să apeleze la leacurile băbești. Asta nu înseamnă neapărat un lucru bun, ci din contră ar putea duce, în scurt timp, la deteriorarea serioasă a stării de sănătate a populației.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.