Cel mai mare dosar de corupție judecat la Buzău, „Mită la Ram” va ajunge în curând pe masa judecătorilor de la Curtea de Casație și Justiție. Deși Curtea de Apel Ploiești a decis, în urma contestațiilor formulate atât de inculpați cât și de procurori, ca dosarul să fie rejudecat la Tribunalul Buzău decizia nu este deloc pe placul procurorilor și nici al inculpațior. Astfel, procurorii DNA dar și actualul director economic al Regiei Autonome Municipale, Florica Onel condamnată de instanța buzoiană la 9 ani de închisoare au făcut recurs la decizia Curții de Apel Ploiești și, prin urmare, dosarul va merge spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție. Aici, magistrații bucureșteni urmează să decidă dacă se vor pronunța pe speța respectivă sau, la fel ca și colegii din Prahova, vor trimite dosarul spre rejudecare la Buzău.
Tribunalul Buzău a decis în primăvara acestui an trimiterea după gratii a patru foști și actuali angajați ai Regiei în frunte cu fostul director Victor Busuioc dar și pe  administratorul unei societăți comerciale care a realizat lucrări de modernizare la sediul instituției,  alături de una dintre angajatele sale.
Procurorii au stabilit că în perioada 2003 – 2004, în calitate de director general, respectiv de director economic în cadrul R.A.M. Buzau, inculpații Busuioc Victor și Onel Florica au pretins și primit de la administratorul S.C. OSIRIS DESIGN, prin intermediul angajatei acestuia, inculpata Nuțică Maria, bunuri și alte foloase materiale necuvenite (lucrări de amenajare efectuate la locuințele lor și ale membrilor familiilor acestora), în schimbul atribuirii către firma respectivă, în mod nelegal, a unui contract de lucrări și achiziționării unor piese de mobilier și a unor servicii pentru RAM, în valoare totală de 4 milioane de lei. Inculpații Busuioc Victor și Onel Florica au pretins și primit de la inculpatul Negoiță Marius foloase materiale necuvenite în valoare totală de aproape 27 de mii de euro. Totodată, în luna martie 2003, inculpații Busuioc Victor și Onel Florica au aprobat încheierea, cu nerespectarea prevederilor legale, de către R.A.M Buzău a unui contract de execuție lucrări de amenajare cu S.C. OSIRIS DESIGN S.R.L. în perioada 2003-2005, pe parcursul derulării acestui contract, au acceptat plata unor lucrări neexecutate și a unor bunuri supraevaluate către societatea menționată, fiind ajutați în acest sens de inculpații Sandu Dumitru și Cucu Luminița, ambii angajați ai RAM. În acelasi scop, inculpatul Negoiță Marius a pus la dispoziția celor doi funcționari publici un număr de 113 facturi fiscale, din care 55 întocmite în fals din dispoziția sa, de unii angajați ai firmei. În această modalitate, R.A.M. Buzău a fost prejudiciată cu suma de peste 1,8 milioane de lei, motiv pentru care instituția s-a constituit parte civilă în vederea recuperării acestui prejudiciu.
Decizia Tribunalului Buzău fost contestată la vremea respectivă atât de inculpați cât și de procurori, aceștia din urmă considerând  pedepsele dictate de magistrații buzoieni ca fiind prea blânde.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.