Grupul de elevi din Colegiul Economic Buzău, la Forumul Mondial al Dezvoltării Durabile

În perioada 14- 18 noiembrie 2011, două eleve de la Colegiul Economic Buzău, Urjan Teodora şi Stoica Diana, însoţite de profesoara Poştovei Cătălina, au fost fost invitate să participe la a V-a ediţie a Forumului Mondial al Dezvoltării Durabile, ce a avut loc la Lille, Franţa. Forumul Mondial a avut anul acesta ca temă principală, resursa umană şi rolul ei în dezvoltarea durabilă. Cuvântul de ordine a fost: „Oser la richesse” sau „Dare to generate value”.

Pregătirea în vederea participării la acest eveniment a început cu mult timp în urmă, în luna martie 2011.  Elevii Colegiului Economic au fost parteneri activi în cadrul proiectului E-twinning: „Together for a sustainable living”, derulat pe parcursul anului şcolar 2010-2011, proiect ce a primit recunoaşterea mărcii de calitate la nivel european. La proiect au participat elevi ai şcolilor partenere din Franţa, Spania, Germania, Italia, Bulgaria, România. Elevii au promovat propria ţară, au făcut cunoştinţă on line, au schimbat reţete, au purtat discuţii aprinse pe marginea noţiunii de dezvoltare durabilă. Elevii au lucrat împreună la un dicţionar cu termeni specifici dezvoltării durabile. Ei au vizitata întreprinderi şi au luat interviuri persoanelor responsabile. Au elaborat chestionare şi le-au aplicat, implicându-se activ în prelucrarea şi interpretarea rezultatelor.

 

Imagine din jocul CSR

Ca urmare a activităţii susţinute din cadrul proiectului, organizatorii Forumului Mondial, Reseau Alliances, au invitat elevii şi profesorii din România, Bulgaria şi Italia să fie participanţi direcţi la organizarea acestui important eveniment. Elevele Teodora Urjan şi Diana Stoica au scris articolul „Recycling as a lifestyle for some industrial companies”, care a fost publicat în Ediţia specială a revistei forumului ”Trash is cash”. Elevele Ioan Alexandra, Mândruţă Alina şi Mândruţă Laura au participat la secţiunea video, cu un scurt film „Sustainable development- what is it?”.

 

Un grup de elevi – Ioan Alexandra, Titor Andrei, Nedelcu Ştefan, Fetic Dan, Găleată Andreea, Caloian Izabela, Ţuganu Sorina, Popescu Mihaela – a elaborat afişe care au fost etalate în permanenţă în cadrul forumului. La baza afişelor au stat cuvinte cheie pentru dezvoltarea durabilă: lucru în echipă, cooperare, creativitate, idei noi, responsabilitate, profesionalism. Eleva Teodora Urjan a reprezentat România la jocul CSR. La joc, au participat grupe formate dintr-un elev, un student şi doi oameni de afaceri participanţi la forum. Echipa din care a făcut parte eleva noastră s-a situat pe un onorant loc doi.

 

Delegaţia română a fost apreciată pentru implicarea de care a dat dovadă în cadrul Forumului Mondial. Pe lângă activităţile generate de participarea la acest eveniment de nivel mondial, delegaţia Colegiului Economic a participat la activităţi derulate în cadrul şcolii partenere, „Jules Mouseron” din Denaine, Franţa. Elevele au participat la ore alături de colegii francezi, au lucrat împreună la un dicţionar de termeni de supravieţuire, au realizat ceasuri din materiale reciclate. Au fost făcute şi vizite culturale ce au vizat oraşul Lille şi site-ul de interes internaţional „Mina Lewvarde” ce şi-a depus candidatura pentru includerea în patrimoniul UNESCO.

 

Teodora Urjan şi Diana Stoica

Teodora Urjan: „Forumul Mondial a fost o experienţă benefică tuturor: elevilor, profesorilor, oamenilor de afaceri cât şi vizitatorilor care au venit doar din curiozitate. Am aflat lucruri noi despre sistemul de reciclare din Franţa, dar si despre funcţionarea întreprinderilor din întreaga lume. Mi-a rămas întipărit în minte faptul că există o companie braziliană care colectează deşeurile menajere şi oferă în schimb o reducere la factura de curent electric. Sunt multe lucruri care pot fi implementate şi în România. Consider că stilul nostru de viaţă s-ar schimba semnificativ prin aplicarea pe o scară mai largă a principiilor dezvoltării durabile.”

 

Diana Stoica: „Această perioadă în care am participat la Forum a fost o experienţă placută, unde am adăugat în bagajul nostru de cunoştinte informaţii noi şi utile despre sistemele de reciclare şi modul de funcţionare al acestora. De asemenea, am lucrat alături de elevii francezi, italieni şi bulgari, am participat la orele de curs aflând lucruri noi despre cultura lor şi stilul lor de viata.”

Elevi şi profesori am înţeles mai bine că: “ TO THINK IS GOOD. TO ACT IS BETTER” (Să gândeşti e bine. Să acţionezi e şi mai bine”)

 

Material primit de la profesoara Cătălina Poştovei

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.