La sesiunea de toamnă, în judeţ sunt înscrişi aproape 2400 candidaţi

Da, este adevărat. O certifică şi libertatea.ro. Retrogradat de tabloidele autohtone de la statutul de „Briliantul de pagina 1”, la simplă umplutură în „diverse”, fotbalistul Adrian Mutu, recent transferat de la Fiorentina la Cesena, s-a relansat prin promisiunea de a premia absolventul de liceu care va lua cea mai mare notă la a doua sesiune a Bacalaureatului: „Cel care va obţine cea mai mare notă la sesiunea din toamnă va primi un premiu din partea mea: o excursie la Cesena”.

 

În programul excursiei gratuite, Mutu oferă: zbor cu avionul, vizitarea oraşului, masă la restaurant, bilet la meci cu filantropul şi, de restul, taclale. Dacă vor fi mai mulţi candidaţi care vor lua nota 10 (căci, se pare, această notă este condiţia premierii), fotbalistul va organiza o tragere la sorţi. Nu descurajaţi! Sub presiunea evenimentelor, e posibil ca Mutu să ofere un „ex aequo”…

 

Aflând vestea, un comentator mai hâtru asemăna gestul lui Mutu cu o situaţie arhicunoscută din bibliografia şcolară, anume: „Ca să nu mai rămâie repetent şi anul acesta, mam’mare, mămiţica şi tanti Miţa au promis tânărului Goe să-l ducă-n Bucureşti de 10 mai” (Caragiale, în D-l Goe).

 

Că lipsa motivării este cauza rezultatelor catastrofale din învăţământul românesc – iată o temă de gândire! În clasele I-IV, premiul de la final de an mobilizează încă parte din populaţia şcolară. În clasele gimnaziale, notele mari sunt vânate pentru admiterea într-un liceu bun. În clasele liceale, notele mari contează numai pentru cei care vor un Cambridge, un Oxford sau un Princeton. Facultăţile de la noi sunt dispuse să renunţe şi la condiţia diplomei de Bacalaureat, numai să aibă studenţi plătitori de taxe.

 

Gestul lui Mutu ar trebui să fie urmat şi de alţi colegi de breaslă. Dar, de ce nu şi de Florin Salam, Denisa ori Nicolae Guţă (la ei, premiul poate fi chiar şi un loc de figurant într-un clip video, de exemplu)? Sau de Măruţă, DDD ori Turcescu, premiul putând consta în invitaţii la emisiunile lor de largă audienţă. Sau de Boc, Ponta ori Băsescu – ar găsi ei un premiu motivant – etc.

 

Altfel, în toamnă, vom avea nu mai mult decât o ştire cu Mutu care a premiat un absolvent de liceu care, profitând de ocazie, şi-a asigurat drumul gratuit pentru Italia, unde urmează să lucreze în construcţii sau ce o apuca pe acolo…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.