Sistemul automat de depistare a șoferilor care nu au achitat taxa de drum, inaugurat în toamna anului trecut, a început să încurce borcanele. Angajații de la Ambulanță dar și polițiștii se plâng că au fost amendați de drumari, nu o dată, ci în mod repetat, pentru lipsa rovinietei. Deși legea spune clar că mașinile de intervenție ale Poliției, salvării și pompierilor nu trebuie să plătească nici un fel de taxă de drum, cei „vinovați” trebuie să stea acum prin tribunale pentru a scăpa de amenzi. La Buzău, cele mai multe amenzi pentru lipsa taxei de drum le iau șoferii care se deplasează pe E85 întrucât camerele de luat vederi situate în capătul podului de la Mărăcineni nu iartă pe nimeni.

Până acum, la Serviciul Județean de Ambulanță s-au primit deja sute de amenzi și cu siguranță numărul lor va crește.  Și asta pentru că amenzile ajunse acum la destinatari provin de acum șase luni, atunci când a fost dat în funcțiune sistemul. Din cauza volumului mare de amenzi, abia acum șoferii de la Ambulanța Buzău au intrat în posesia hârtiilor care-I fac datori. Cele aproape 100 de amenzi primite de Ambulanța Buzău au sume cuprinse între 250 și 4500 de lei iar pentru a scăpa de plata acestor sume este nevoie de o decizie a judecătorilor.

„Am trimis documentația necesară la Drumuri pentru scoaterea ambulanțelor din baza de date a mașinilor care trebuie sa aiba plătită taxa de drum, dar cu toate acestea continuăm să primim amenzi. Pentru anularea acestora vom urma procedura legală și ne vom adresa instanței,” a declarat Rodica Corneci, asistent-șef la Ambulanța Buzău.

Nici polițiștii nu au scăpat de ochiul vigilent al camerelor de luat vederi de pe șoseaua europeană. Mașinile de serviciu dar și autoturismele care au în dotare aparate radar au fost amendate pentru neplata taxei de drum. Deși în mod obișnuit, polițiștii sunt cei care dau amezi, în doar o singură zi, ei au primit 16 sancțiuni.

”Șase dintre amenzi vizează două dintre autospecialele radar iar celelalte 10 fac referire la alte autoturisme din dotarea IPJ Buzău aflate, bineînțeles, în misiune. Ca și valoare, amenzile însumează 70.000 de lei ” precizeaza Florina Crucianu, purtător de cuvânt al IPJ Buzău.

Drumarii își asumă greșeala dar dau vina pe sistemul electronic de monitorizare care procesează automat datele și astfel sunt amendate și mașinile care sunt scutite, prin lege, de plata rovinietei. Cu toate acestea, Poliția și Salvarea nu au altă cale de a scăpa de amenzi decât să se adreseze instanței de judecată.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.