O societate din Buzău specializată în producție publicitară,  a luat decizia de a ajuta sistemul sanitar buzoian cu viziere atât de necesare personalului medical care consultă în aceste zile bolnavii cu diferite simptome.

Teama, justificată de altfel, de  noul COVID-19 i-a făcut pe managerii unităților sanitare să caute cât mai multe astfel de mijloace de protecție pentru fața și ochii personalului medical aflat în prima linie în lupta cu temutul virus dar stocurile la distribuitori sunt aproape inexistente iar preturile pe măsură. Surse din domeniul medical spun că o astfel de viziere ajunge să coste la distribuitorii de echipamente de protecție medicale și la 50 de lei însă în aceste zile nu ai de unde cumpăra așa ceva.

Buzoienii de la Grafix Media și-au pus mintea la contribuție și, cu sprijinul omului de afaceri Sebastian Radu, au început, de trei zile, să producă astfel de echipamente.

„Materialul folosit este unul care din păcate nu se mai găsește în stocurile din România. Am demarat această acțiune cu sprijinul domnului Radu care a dorit să ne pună la dispoziție materialele necesare pentru realizarea 1000 de astfel de bucăți. Noi ca și producători am venit cu echipamentele, cu munca fizică și vom suporta și noi costurile integrale pentru aproximativ 200-500 de bucăți dar vom vedea când terminăm care va fi numărul final”, a explicat Dan Croitoru de la Grafix Media

Pe lângă materialul principal vizierele produse la Grafix Media au nevoie și de un burete de mare densitate care vine amplasat pe interiorul suprafeței de protecție și face legătura între suprafața vizierei, cea expusă la contactul cu virușii, și fruntea medicului sau asistentului care o poartă. Aici au fost întâmpinate primele probleme pentru că nu a fost găsită o firmă de profil dispusă să debiteze buretele de mare densitate astfel că acesta trebuie tăiat manual.

„Am avut și avem probleme cu buretele. Am reușit să luăm și o pauza chiar de la început din cauza unor furnizori din București care ne-au spus că ne trimit colete pe care nu le-am primit nici până astăzi. Nu știm a cui este vina. A lor sau a curierului. Noroc că trebuia să plătim materialele ramburs. Problema cu acest burete de densitate mare este că noi trebuie să îl tăiem manual pentru că nu am găsit pe nimeni să îl debiteze astfel că dacă cineva are această posibilitate am fi deschiși la o colaborare” a explicat Croitoru.

Procesul tehnologic este așadar unul destul de anevoios dar chiar și așa, cei șapte buzoieni produc undeva la 500 de viziere pe zi. Până acum nu au apucat să calculeze un cost de producție pentru că vor să ducă la capăt această acțiune însă spun că aceste costuri cresc câte puțin pe zi ce trece: „Am zis că putem produce undeva la 350-500 de bucăți pe zi însă în aceste zile de când am început au fost și timpi morți din cauza problemelor întâmpinate prima dată cu probele apoi cu aprovizionarea. Astăzi se pare că lucrurile se vor mișca mai bine. Fiecare vizieră după ce este decupată, inscripționată și asamblată este dezinfectată cu alcool și pusă în pungi individuale. Am constatat că si această ultimă operație crește prețul pentru că prețurile la alcool au luat-o razna în ultimele zile.”

Acțiunea este una de implicare civică și își propune să rezolve în primă fază instituțiile medicale din județul Buzău chiar dacă după postarea câtorva imagini pe rețele de socializare au început să bată la poarta societății persoanele fizice care doresc să achiziționeze astfel de produse.

„Noi am avea cereri în momentul de față de aproximativ 15.000 de bucăți. Vrem întâi să facem acest lucru pentru unitățile medicale din județul Buzău. În funcție de puterea noastră de muncă și de disponibilitatea materialelor vom face cât mai multe. În momentul de față suntem 6-7 persoane care lucrăm, suntem în semi izolare, nu mergem decât la atelier și acasă și nu primim pe nimeni din afară. Livrarea o facem în fața ușii. O altă problemă ar fi că acum suntem bombardați de persoane fizice care vor să cumpere așa ceva. Din păcate nu se poate. Considerăm că sistemul sanitar are mult mai multă nevoie de astfel de produse și nu le vom comercializa până nu asigurăm necesarul instituțiilor publice” a mai spus Dan Croitoru..

Vizierele produse de societate buzoiană au început deja să fie livrate. Spitalul Județean a primit deja peste 100 de astfel de produse iar managerul Claudiu Damian este extrem de mulțumit.

„Am primit gratuit din partea unor societăți astfel de viziere. Sunt peste 100 și vreau să le mulțumesc sincer. Doar la nivelul Spitalului Județean Buzău pentru medicii de aici și pentru asistentele care sunt în prima linie noi căutat să comandăm 400 astfel de mijloace de protecție însă prețul se ridică până la aproximativ 50 de lei și nu se găsesc la distribuitori. Sunt foarte utile, protejează personalul și suplinesc acei ochelari care vin strânși pe ochi. Le mulțumesc în mod special acestor societăți care au decis să ne sprijine”, a spus managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

Vizierele produse de firma buzoiană au ajuns deja la Spitalul Județean Buzău, Secția de Pneumologie de la Spitalul de Boli Infecțioase Buzău și vor ajunge în scurt timp după ce vor fi finalizate și la Serviciul Județean de Ambulanță Buzău, SMURD Buzău, Crucea Alb Galbenă, Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, Policlinica Militară și altele. De distribuirea lor acolo unde este mai multă nevoie se ocupă Sebastian Radu care ține legătura cu factorii responsabili și se ocupă și de dirijarea producției spre locul unde aceste viziere sunt necesare.

2 COMENTARII

  1. Poate se reușește trimiterea acestuib tip de materiale de protecție si medicilor de familie, mai ales celor din mediul rural, din localitatile aflate la distanță mare de oras, medici si personal medical mediu care se află in prima linie de acordare a seviciilor medicale si care sunt zilnic expusi, la fel ca si colegii lor din UPU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.