După tragedia de anul trecut de la Maternitatea Giulești în urma căreia șase bebeluși au pierit în urma unui incendiu cauzat de o supraîncălzire a ștecherului de la instalația de aer condiționat,  pompierii buzoieni sunt mult mai precauți și atenți în privința prevenirii focurilor.

După ce în urmă cu câteva luni, specialiștii de la ISU au verificat dotările spitalelor și modul în care reprezentanții unităților medical ar interveni în caz de incendiu, de această dată verificările au vizat centrele de plasament și azilurile de bătrâni. 37 de unități de îngrijire și cazare a copiilor, bătrânilor și persoanelor cu handicap au fost luate la bani mărunți de inspectorii ISU, pentru a vedea în ce măsură ar face față aceste unități în cazul producerii unui incendiu.  Controlul pompierilor buzoieni executat la  4 centre de copii cu handicap, 24 de centre de copii fără handicap și la 9 centre de bătrani instituționalizati au scos la iveală o serie de deficiențe  care ar putea sta oricând la baza unor tragedii . Astfel,  angajații ISU Buzău au descoperit stingătoare defecte, bunuri depozitate în apropierea tablourilor electrice sau care îngustau holurile pe unde ar fi trebuit să se facă evacuarea în caz de incendiu,  siguranțe necalibrate dar și angajați  neinstruiți corespunzator să facă față unor situații extreme. De asemenea, pompierii au descoperit că nici măcar partea teoretică nu este pusă la punct, la unitățile controlate lipsind dispozițiile conducerii instituțiilor, planurile de evacuare afișate la loc vizibil sau marcarea căilor de acces și evacuare, astfel încât să fie ușor de  recunoscut în caz de nevoie.

În urma controalelor,  specialiștii de la ISU Buzău au aplicat 11 avertismente și  au derulat și un program de informare a salariaților, bătrânilor și copiilor din unitățile supuse verificărilor. În urma exercițiilor de verificare dispuse, s-a constatat că timpii de evacuare sunt foarte mari,  nu este fixat un loc de adunare a persoanelor evacuate, nu se verifică încăperile evacuate cu privire la prezența tuturor persoanelor aflate în zonele cu potențial de pericol. Au fost constatate un numar de 81 de deficiențe din care doar 20 au putut fi remediate pe loc, urmând ca pentru celelalte  61 să se procedeze la remedierea lor,  urmată de aducerea la cunostința specialiștilor de la ISU Buzău a modalităților de soluționare.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.