Venera Acsinte, DSP

Direcția de Sănătate Publică Buzău a finalizat ancheta în cazul copiilor de la Școala nr.11 din regim Step by Step care au început să se simtă rău după ce au servit prânzul la școală de la o firmă de catering din oraș.
Singurul lucru clar care reiese dintr-un comunicat de presă remis de conducerea DSP este acela că nu doi copii s-au simțit rău după ce au mâncat supă la școală, așa cum a susținut inițial directorul instituției, medicul Venera Acsinte, ci 10 elevi.
Conform comunicatului, ”cinci elevi ai claselor II-IV din sistemul Step by Step -Școala Generală nr. 11, au prezentat anamnestic simptomatologie digestivă. Dintre aceștia, trei elevi s-au prezentat la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean în vederea consultului. În aceeași perioadă, au mai prezentat simptomatologie digestivă și au fost trimiși de către medicul cabinetului școlar pentru recoltarea examenului coprobacteriologic și coproparazitologic un număr de cinci elevi de clasa I care nu au absentat în nici o zi pe perioada desfășurării episodului”.
Cu toate acestea, conducerea Direcției de Sănătate Publică Buzău susține că nu a fost vorba despre o toxinfecție alimentară microbiană ci de ”un episod de dispepsie gastro-intestinală de etiologie virală cu transmitere fecal-orală”.

Și totuși o problemă a fost undeva. Drept dovadă și măsurile dictate imediat după acest episod de conducerea DSP Buzău. La nivelul unității școlare au fost dictate o serie de măsuri cu caracter general și cu respectare permanentă: zilnic, la intrarea în colectivitate se va realiza un triaj epidemiologic, reintrarea în colectivitate se va face doar cu avizul epidemiologic eliberat de medicul colectivității, copiii vor fi îndrumați și învățați să se spele mai des pe mâini, se vor intensifica măsurile de dezinfecție, se vor investiga coprobacteriologic copiii și personalul ce prezintă tulburi digestive iar DSP va trebui să fie informată de îndată cum apare un nou caz.

Reamintim, săptămâna trecută, mai mulți copii au început să se simtă rău după ce au mâncat la școală alimente preparate de o firmă de catering din oraș. Elevii au acuzat greață, diaree, stare de rău general. Cazul a fost ținut ”la secret” de Direcția de Sănătate Publică. La întrebările insistente ale jurnaliștilor, la câteva zile de la episod, directorul DSP, medicul Venera Acsinte, a declarat destul de contrariat că doar doi copii s-ar fi simțit rău la școală, nicidecum 10, așa cum precizează acum.

Cristina DINULESCU

Citește și: Anchetă cu opinteli după ce câțiva copii de la Step by Step au acuzat simptome de toxiinfecție, la finalul mesei servite la școală 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.