"Domnul Ene trebuie să răspundă pentru investiţii"

Faptul că fosta guvernare liberală a demarat un amplu program de reabilitare a sediilor şcolare, care a livrat judeţului Buzău miliarde de lei în perioada 2007-2009, se întoarce împotriva lui Dumitru Ene, inspector şcolar general la vremea respectivă. Reîntoarcerea lui la şefia Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), funcţie recâştigată prin proces cu Ministerul Educaţiei, i-a adus Parchetul de la Ploieşti pe cap. Conducerea IŞJ va înainta oamenilor Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA), zeci de dosare ale investiţiilor.

Cine se teme de cine?

Disputa pe şefia IŞJ Buzău a trecut la nivelul DNA, prin Parchetul Ploieşti, care va fi servit cu zeci de dosare ale investiţiilor derulate sub mandatul de inspector şcolar general al lui Dumitru Ene. Acuzând presiunile politice inadmisibile asupra lui, în tentativa de a prelua şefia I.Ş.J., vicepreşedintele PNL Buzău, profesor de ştiinţe socio-umane la Pedagogic, Dumitru Ene ne-a declarat că, în cazul defecţiunilor de construcţie, el nu are o responsabilitate tehnică şi că oamenii din IŞJ cu care a lucrat în proiectele de investiţii erau suficient de profesionişti să-şi facă meseria ireproşabil, Cu toate acestea, ieri, Florina Stoian, actuala şefă democrat-liberală a I.Ş.J., a revenit, pentru observatorulbuzoian.ro, cu declaraţia: „Domnului Ene nu-i revine responsabilitatea tehnică, dar are cum să răspundă pentru faptul că a propus spre reabilitare şcoli care nu au solicitat aşa ceva.”

Cazul Merei şi scandalul din iarnă

Pe lângă cazul de la Rubla, comuna Valea Râmnicului (despre care puteţi citi în articolul Război total între generalii şcolilor: Dumitru Ene atacă presiunile cu DNA-ul), un alt caz pe care Florina Stoian îl dă ca exemplu de gestionare defectuoasă este cel de la Merei: „Domnul Ene trebuie să răspundă de ce a propus spre reabilitare această şcoală, în momentul în care abia se finalizaseră în şcoală lucrări în valoare de 80.000 ron. Mai trebuie să răspundă pentru oportunitatea propunerii şcolii pentru reabilitare, fară consutarea forului de conducere al ISJ şi fară să existe vreo solicitare din partea şcolii.” La vremea respectivă, noiembrie-decembrie 2010, presa locală şi naţională a prezentat situaţia în care se aflau mai mulţi elevi din Şcoala Merei, forţaţi să îşi desfăşoare cursurile în frigul unei săli improvizate în Căminul cultural. Filmările de mai jos sunt preluate de pe youtube.com.

Elevii din sala de clasă improvizată:

Vizita de atunci a Florinei Stoian, soluţia propusă şi reacţiile primarul din Merei:

Reactivarea cazului şi zecile de dosare pentru DNA

Scandalul din noiembrie 2010, petrecut la Şcoala Merei, este reactivat şi implică protagoniştii într-o răfuială fără precedent în istoria şcolii buzoiene. Florina Stoian explică acum că, în momentul vizitei la Merei, clasa funcţiona în sediul Căminului Cultural: „Am constatat că nu au fost făcute eforturi pentru amenajarea spaţului ocupat de mai bine de 2 ani, nici de conducerea şcolii şi nici de comunitatea locală. La acea dată, primarul ţipa că nu-i alocă Guvernul bani pentru finalizarea lucrărilor la şcoală, în condiţiile în care de la bugetul local se cheltuiseră peste 400.000 ron pentru susţinerea echipei de fotbal a comunei. Mai trebuie să adaug că, la data vizitei mele la şcoală, se alocase prin HG o sumă de 50.000 ron şi mai aveam promisiuni pentru încă atât până la sfârşitul anului, ceea ce s-a şi întâmplat. Din ultimele informaţii, acest primar Fătu are întocmit un dosar penal, în urma controlului Camerei de Conturi, pentru deturnări de fonduri în favoarea echipei de fotbal”, ne-a declarat, ieri după-amiază, Florina Stoian. Pentru Parchetul Ploieşti, se lucrează la copierea documentelor solicitate. Vor fi câteva zeci de dosare voluminoase, care, ne asigură inspectoarea generală, „trebuie foarte bine structurate pe teme şi ani”.

Sorin DINCO

1 COMENTARIU

  1. mda… domnule Ene, mai bine faceati ca florina si donati banutii la partid! chiar asa, cine v-o fi pus, dom’le sa reabilitati scolile? las’ elevii sa invete la camin, sa se invete de mici cu greutatile vietii! eiiii!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.