Şefa IŞJ crede în reformă

„În familie până la 16 ani!” şi „Învăţământ obligatoriu până la 16 ani – un drum mai uşor în viaţă!” sunt cele două sloganuri cu care Ministerul Educaţiei promovează introducerea clasei a IX-a în ciclul de învăţământ gimnazial. Florina Stoian, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău, dă asigurări că infrastructura este pregătită pentru schimbare. Cât despre profesori, elevi şi părinţi…

„Suntem 80 la sută pregătiţi”

Legea 1/2011 aşteaptă elaborarea normelor metodologice de aplicare. Supusă discuţiilor şi la o întâlnire a reprezentanţilor Ministerului Educaţiei cu profesorii, părinţii şi elevii din judeţ (mai exact, un eşantion invitat şi nu neapărat reprezentativ, în dezbaterea din 31 martie a.c., de la Colegiul „Eminescu”, în care nu s-a formulat nicio critică şi doar au fost aplaudate prezentările), legea a scos deja mii de profesori la proteste, în stradă. Cu coate acestea, responsabilii locali cu pregătirea terenului pe care aceasta va fi aplicată sunt optimişti: „Atât clasa pregătitoare cât şi clasa a IX-a nu vor funţiona în anul şcolar 2011-2012. Clasa pregătitoare va fi introdusă începând cu anul şcolar 2012-2013, iar clasa a IX-a, pe o analiză făcută cu infrastructura pe care o avem în prezent, poate să funcţioneze în şcolile I-VIII în proporţie de 80 la sută. Dacă se finalizează investiţiile începute în judeţ, se asigură fără probleme spaţiul necesar”, ne-a declarat Florina Stoian.

Pe noul sistem, şcolile profesionale vor fi în afara învăţământului obligatoriu

Meseriile, după învăţământul obligatoriu

Dacă, în prezent, toţi absolvenţii claselor a VIII-a sunt admişi „la grămadă” în liceu, iar şcolile de arte şi meserii sunt deja lichidate, pe noul sistem, învăţământul obligatoriu de zece clase va fi înlocuit de învăţământul obligatoriu pînă la împlinirea vârstei de 16 ani, vârstă la care se va absolvi, în mod normal, gimnaziul cu clasa a IX-a inclusă. „În prezent, absolvenţii clasei a VIII-a nu au alte opţiuni în afară de înscrierea la un liceu, pentru că învăţământul este obligatoriu inclusiv pentru clasa a X-a şi alternative nu există. Odată cu intrarea în vigoare a Legii Educaţiei, vor funcţiona şcoli profesionale, după finalizarea clasei a IX-a”, ne-a explicat şefa IŞJ. Rămâne, aşadar, în sarcina grupurilor şcolare să-şi atragă singure cursanţii pentru şcolile de arte şi meserii sau profesionale. Eliberaţi de obligativitatea frecventării acestora, adolescenţii vor fi cu atât mai greu de convins că acele şcoli în care se învaţă elementele de bază ale unei meserii merită să fie frecventate.

Sorin DINCO

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.