Fostul director general al Regiei Autonome Municipale, Victor Busuioc, actualul director economic al aceleiași instituții, Florica Onel, șefa Departamentului de Resurse Umane, Luminița Cucu, dar și Dumitru Sandu, șef de serviciu, alături de administratorul și agentul comercial al unei societăți comerciale cu care RAM a desfășurat afaceri în perioada 2003-2004, au fost condamnați astăzi de Tribunalul Buzău la pedepse cu închisoarea de la 2 la 10 ani, pentru o serie de infracțiuni între care cele mai grave sunt  luare și dare de mită.

Cea mai mare pedeapsă a fost dictată în cazul fostului director al RAM, Victor Busuioc, condamnat la 10 ani de detenție și la interzicerea drepturilor cetățenești pe durata a patru ani. Busuioc a fost condamnat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și pentru luare de mită.

Florica Onel, actualul director economic al RAM Buzău, a fost condamnată la 9 ani de închisoare și la interzicerea drepturilor cetățenești timp de 3 ani, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată dar și pentru luare de mită.

Luminița Cucu, șeful Departamentului Resuse Umane din cadrul RAM, a primit 2 ani de închisoare și un an de interzicerea drepturilor cetățenești pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Cel de-al patrulea angajat al Regiei, condamnat de magistrații de la Tribunalul Buzău pentru o serie de afaceri ilegale comise în 2003-2004, este Sandu Dumitru, șef Serviciu Administrativ în cadrul companiei, acesta primind  7 ani de închisoare și 2 ani interzicerea drepturilor cetățenești, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.

Tot astăzi, a mai fost condamnat la 8 ani de închisoare Marius Negoiță, administratorul SC Osiris Design SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu și pentru participație improprie la săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură primăvară. De asemenea, o angajată a lui Negoiță, Maria  Nuțică, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la luare de mită.

Fostul director al RAM Buzău, Victor Busuioc, alături de alți 3 angajați ai instituției, dar și de cei doi reprezentanți ai SC Osiris Design SRL, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, fiind acuzaţi de prejudicierea Regiei dar şi că ar fi pretins şi primit foloase materiale necuvenite.

Procurorii au stabilit că în perioada 2003 – 2004, in calitate de director general, respectiv de director economic in cadrul R.A.M. Buzau, inculpații Busuioc Victor și Onel Florica au pretins și primit de la administratorul S.C. OSIRIS DESIGN, prin intermediul angajatei acestuia, inculpata Nuțică Maria, bunuri și alte foloase materiale necuvenite (lucrări de amenajare efectuate la locuințele lor și ale membrilor familiilor acestora), în schimbul atribuirii către firma respectivă, în mod nelegal, a unui contract de lucrări și achiziționării unor piese de mobilier și a unor servicii pentru RAM, în valoare totală de 4 milioane de lei. Inculpații Busuioc Victor și Onel Florica au pretins și primit de la inculpatul Negoiță Marius foloase materiale necuvenite in valoare totală de aproape 27 de mii de euro. Totodată, în luna martie 2003, inculpații Busuioc Victor și Onel Florica au aprobat încheierea, cu nerespectarea prevederilor legale, de către R.A.M Buzău a unui contract de execuție lucrări de amenajare cu S.C. OSIRIS DESIGN S.R.L. în perioada 2003-2005, pe parcursul derulării acestui contract, au acceptat plata unor lucrări neexecutate și a unor bunuri supraevaluate către societatea mentionată, fiind ajutați în acest sens de inculpații Sandu Dumitru și Cucu Luminița, ambii angajați ai RAM. În acelasi scop, inculpatul Negoiță Marius a pus la dispoziția celor doi funcționari publici un număr de 113 facturi fiscale, din care 55 întocmite în fals din dispoziția sa, de unii angajați ai firmei. În această modalitate, R.A.M. Buzău a fost prejudiciată cu suma de peste 1,8 milioane de lei, motiv pentru care instituția s-a constituit parte civilă în vederea recuperării acestui prejudiciu. În urma sentinței de astăzi, magistrații de la Tribunalul Buzău au decis ca suma cu care a fost prejudiciată Regia să fie achitată de Victor Busuioc, Florica Onel, Sandu Dumitru, Luminița Cucu și administratorul Osiris, Marius Negoiță.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

UPDATE:

Contactat telefonic, directorul RAM Buzău, Constantin Tacea, a declarat în această după amiază că nu a intrat încă în posesia unei comunicări oficiale a deciziei pronunțate astăzi de instanță și a adăugat că va lua o decizie în ceea ce îi privește pe angajații RAM, condamnați de Tribunalul Buzău, zilele următoare.
”Nu am deocamdată cunoștință însă voi vedea despre ce e vorba și voi lua o hotărâre. Mâine, avem Consiliu de Administrație și, deși problema nu este trecută pe ordinea de zi, mai mult ca sigur se va discuta și această problemă”, a spus Tacea.

Pe de altă parte, Florica Onel, contabilul-șef al RAM Buzău, condamnată astăzi la 9 ani de temniță a declarat pentru observatorulbuzoian.ro că va ataca, fără doar și parte, decizia dictată de magistrații buzoieni, decizie pe care o consideră abuzivă: ””Nu am știut rezultatul, dumnevoastră mi-l spuneți prima dată. Cu siguranță, voi ataca în instanță hotărârea, pentru că nu sunt de acord cu așa ceva. Mai multe nu aș vrea să comentez”.

Cristina DINULESCU
Ciprian STERIAN

[audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/04/Constantin-TACEA1.mp3|titles=Constantin TACEA]
[audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/04/Florica-ONEL.mp3|titles=Florica ONEL]

2 COMENTARII

  1. Toate aceste abuzuri au fost posibile datorită primarului Boşcodeală, care,atunci ca si acum, susţineaaceste persoane la conducerea RAM Buzău.
    Fără sprijinul nemişlocit al primarului nu puteau să ocupe aceste funcţii.
    Aşa cum a fost dovedit că s-a furat, ani în şir, la RAM, la fel s-a întâmplat şi cu patrimoniul Urbis, Pieţe, Târguri şi Oboare şi d-zeu mai ştie unde.
    cum cred Buzoienii că a agonisit primarul Boşcodeală atâtea case?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.