Astăzi, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău va face publice rezultatele contestaţiilor la gradaţiile de merit, singurul spor care se mai acordă pentru performanţă în educaţie. Iritată de cererea de a face publice dosarele care au fost depuse, pentru a se evita suspiciunile din selecţie, Florina Stoian, şefa IŞJ, crede că e suficient că sindicaliştii au verificat corectitudinea punctajului acordat în comisia de evaluare. Nu de aceeaşi părere sunt cititorii de pe observatorulbuzoian.ro, care acuză presiuni şi aranjamente în comisie. Anul acesta, pe fondul tăierii salariului de merit, au fost depuse peste 340 dosare pentru gradaţia de merit. Detalii, în articolul Supermenii educaţiei/ Peste 340 cereri pentru gradaţia de merit, jumătate depuse de educatoare şi învăţători
Nemulţumit de punctajul obţinut pe dosarul pentru gradaţia de merit, un cititor ne-a sesizat, sub semnătura „profesor”, următoarele: „Gradațiile de merit au fost împărțite, ca de fiecare dată, cu dedicație apropiaților celor din comisii! A se vedea cum au fost depunctați profesori cu proiecte ce au primit recunoaștere internațională (locul 10 în Europa pentru una dintre instituțiile de învăţământ din oras – locul I în România!). Degeaba te zbați și așezi interesele elevilor pe primul loc, pentru că indivizi precum D.C și D.F (iluștri anonimi de altfel) acordă gradații de merit celor care fie au spate, fie au pile!! Rușine!!! (profesor cu peste 10 proiecte europene nici măcar nu a fost băgat în seamă, în timp ce profesori cu hârtii fără valoare încasează bani de aiurea!) Oare poate că la IŞJ Buzău diplomele emise de către organismele educaționale ale UE nu sunt recunoscute. Oricum, sunt curios ce părere vor avea cei din minister!”
I-am sugerat cititorului nostru să iasă din anonimat şi să-şi declare adevărata identitate, pentru a putea începe şi noi un demers jurnalistic bazat pe câteva date reale. Pe de altă parte, dacă un demers jurnalistic nu ar fi satisfăcător, orice profesor este şi membru de sindicat, calitate din care poate solicita asistenţa juridică gratuită. „Profesorul” a revenit cu un alt comentariu acuzator: „1. Deocamdată, sunt în stadiu de contestaţie cei cărora li se refuză aceste gradaţii. 2. După aceste contestaţii (care nu au nicio şansă de izbândă – trebuie respectaţi doar paşii legali), dosarele vor merge direct către minister…. este chestiune de timp. 3. Povestea cu implicarea sindicatelor în mişcarea personalului… nu se susţine! În sală, la şedinţa publică, se încearcă intimidarea pe orice căi, în văzul tuturor! Discutaţi cu profesorii. Vedeţi presiunile la care au fost supuşi anumiţi directori de aceşti indivizi de pe la IŞJ, pe perioada grevei de la Buzău, a personalului didactic (deşi, sincer să fiu, sunt convins că, de frică, nu au nimic de comentat)! 4. Ştiţi că directorii de şcoli, care îşi semnează singuri acte prin care dovedesc chipurile că au întreprins activităţi cu elevii, câştigă gradaţii de merit? Verificaţi un pic povestea gradaţiilor de anul acesta! Cereţi să se facă publice toate dosarele celor care au aplicat pentru astfel de gradaţii (am uitat… la IŞJ Buzău, acest lucru nu se va face în veci!).”
Am contactat-o telefonic pe Florina Stoian, pentru a-i cere detalii în problema contestaţiillor. Şefa IŞJ ne-a declarat că rezultatele vor fi făcute publice astăzi şi s-a arătat iritată de ideea de a face publice dosarele: „Nu pot să dispun legal publicarea dosarelor. Acolo sunt documente care ţin de activitatea profesorului, sunt diplome, premii… Cine are de contestat ceva poate să conteste doar propriul punctaj. În plus, dosarele au fost verificate şi de sindicalişti, după ce au fost punctate în comisie.”
Conform metodologiei de acordare, gradaţia de merit „se acordă pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului şcolar, respectiv al instituţiei de nivel superior şi reprezintă 25% din salariul de bază. Gradaţia de merit se atribuie pe o perioadă de 5 ani.” Astăzi, la IŞJ, se face validarea finală, iar beneficiarii se vor bucura de bani de la salariile din octombrie 2011.