Justin Capră, neobosit, în faţa unui auditoriu amuţit de admiraţie

Ieri, la invitaţia Cristinei Ceucă, profesoară de matematică în Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu”, celebrul inventator român Justin Capră s-a întâlnit cu elevii şi profesorii din colegiu, în cadrul întâlnirilor prilejuite de „Săptămâna ştiinţei”, organizată în colegiu de către profesoara Virginia Tănăsescu Mândruţă.

Amfiteatrul colegiului nu i-a încăput pe toţi cei doritori să afle povestea unui inventator de legendă. Justin Capră a preferat să-şi prezinte invenţiile care l-au făcut celebru printr-un discurs care a combinat informaţii din istorie, biologie, teologie, literatură universală, lingvistică sau muzica. Inventatorul automobilului hibrid, printre altele, dar şi al sacului zburător, „furat” de americani pentru a-l folosi, mai apoi, la prima aselenizare, Justin Capră s-a arătat un extraordinar vorbitor, regretul organizatorilor fiind că nu au pus difuzoare pe hol, pentru a fi auzit şi de către cei care nu au mai încăput în amfiteatru. În ce priveşte invenţia furată de americani, în anii ’50, invitatul a mărturisit auditoriului, cu seninătate şi fără mâhnire, că, după aproape jumătate de secol de la întâmplare, aceştia au încercat să-l „mângîie” cu o sticlă de whisky şi o diplomă. Recunoscând că nu prea are simţul proprietăţii, inventatorul le-a spus tinerilor că nu a avut timp pentru brevetări, fiind prea ocupat cu… inventatul. Sfatul lui către tineri, unul părintesc, după mai bine de trei sferturi de veac de viaţă, a fost să se ţină departe de tutun şi alcool, să nu-şi piardă timpul cu televizorul, să citească şi să să coreleze ce li se întâmplă.

Citiţi un material extraordinar despre viaţa şi invenţiile lui Justin Capră, pe linkul acesta: http://forum.drumulinvingatorilor.ro/index.php?topic=37.0, la postarea inginerului Dumitru Pănculescu.

Prezentarea, pe youtube.com, a unei invenţii (a se vedea şi postările asociate):

Următorul invitat în cadrul „Săptămânii ştiinţelor” din Colegiul „Hasdeu” este academicianul Marius Andruh, Profesor la Catedra de Chimie Anorganică, Facultatea de Chimie, Universitatea Bucureşti, fost elev al colegiului, originar din Smeeni, Buzău.

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.