Alexandru Corcodel, un longeviv în administraţia post-1989

Printre cele peste 100 de şcoli din judeţ, care cumulează datorii de sute de miliarde de lei către constructorii, se numără şi cele administrate de Primăria Nehoiu. Edilul nehoian, Alexandru Corcodel (PNL), a răspuns, ieri, la declaraţia Florinei Stoian, şefa PDL a şcolilor, care spune că primarul a contractat lucrări pe care nu le-a prins în buget şi aşteaptă salvarea de la Guvern. Termenii pe care primarul din Nehoiu îi foloseşte pentru a descrie managementul inspectoarei generale vorbesc despre apele în care se scaldă oamenii politici de la noi. Datoriile rămân, iar poprirea pe salariile profesorilor bate la uşă.

 

Profesorii, ca şi vânduţi pe datoriile primăriilor

 

În oraşul Nehoiu, datoria către constructori este de peste 16 miliarde de lei vechi, iar firmele de construcţii au dat în judecată beneficiarii, fapt care va produce efectul popririi pe salariile profesorilor, dacă Primăria Nehoiu nu va achita datoria în următoarele şase luni. Florina Stoian spune că profesorii nu trebuie să îşi facă griji, ci primarii: „Ştiu că la Nehoiu sunt vreo şase unităţi şcolare care au beneficiat de lucrări de reabilitare, iar primarul a contractat lucrările fără să le fi prins iniţial în buget. Acum, aşteaptă hotărâri guvernamentale care să aloce bani pentru plata lucrărilor. În astfel de situaţii sunt 102 şcoli din judeţ. Poprirea pe salariile profesorilor intervine unde constructorii au câştigat definitiv procesele cu datornicii şi, după şase luni, nu şi-au primit banii pe lucrări.”

 

„O rasistă rară pe linie politică!”

 

Pus de reporterii observatorulbuzoian.ro în faţa vorbelor şefei IŞJ, Alexandru Corcodel a replicat: „Nu

Florina Stoian, cel mai atacat şef buzoian din administraţia PDL

administraţiile publice au derulat aceste investiţii, ci prin hotărâri guvernamentale. Toţi banii veneau prin Inspectoratul Şcolar. Doamna Stoian e profesor. Eu nu pot să prind în buget dacă nu am surse de finanţare şi nici nu-mi aprobă Consiliul local. Poate că doamna Stoian nu mă suportă, nu mă place, dacă spune aşa ceva. Dacă este atât de preocupată de reţea, ar trebui să-i trimit nişte poze de la grupul şcolar unde constructorul ne-a dat în judecată, nu ştiu de ce pe noi şi grupul şcolar. Nu noi am finanţat astea, ci Guvernul, prin Inspectoratul Şcolar şi banii s-au derulat, ultima dată, prin inspectorat, toţi. Doamna ar trebui să le termine, că ea a dat bani numai la acele unităţi cu care politic are probleme cu ele. A dat bani numai la acele unităţi, din nou, în loc să le termine pe astea care sunt motivate în Nehoiu. E o populaţie şcolară şi preşcolară cu o perspectivă foarte bună care motiva aceste reabilitări. Nu ne-a mai dat bani din 2008. Ne sortează, că suntem de la alte partide. Este o rasistă rară pe linie politică, n-am mai văzut aşa ceva.”

 

De la felicitările lui Adomniţei, la cerşitul pe lângă Funeriu: „Doamna Stoian văd că se bucură de răul nostru…”

 

Primarul Nehoiului aşteaptă întoarcerea la putere a şefilor lui liberali care l-au vizitat şi felicitat, în toamna lui 2007 (în stânga, fostul ministru al Educaţiei, Cristian Adomniţei)

Primarul nehoian vorbeşte despre programul guvernamental din perioada 2006-2008, prin care se alocau sume destinate special reamenajării şi construcţiei de sedii şcolare. Cine a putut atrage bani atunci, a fost harnic. Dacă atunci guvernanţii arătau cu degetul spre „leneşii” care nu reuşeau să contracteze lucrări şi să-şi tragă bani din fondurile puse la dispoziţie, acum situaţia s-a schimbat şi sunt criticaţi „harnicii” care au contractat lucrări dincolo de bugetul alocat. Ministrul liberal de la acea vreme, Cristian Adomniţei, a vizitat Nehoiul felicitând administraţia locală. Acum, Alexandru Corcodel se plânge: „Riscăm poprirea pe salarii pentru că dânsa a început investiţii noi în loc să le termine pe celelalte, ca să ne ducă pe noi într-o situaţie ca asta. Nu avem conturile blocate, dar ni le pot bloca constructorii. Ne judecăm cu ei, iar dânsa văd că zâmbeşte, o bucură chestia asta. Eu nu o consider o româncă cu cap. Lucrurile trebuie judecate raţional, logic şi principial. Dânsa nu este deloc principială cum a procedat. Trebuia să ne dea la o şcoală terminată, care funcţionează în Bâsca Rozilei, suma de 70 de mii de lei şi în mod intenţionat, premeditat, în loc să scrie „şcoală” a scris „grădiniţă” şi ne-a retras, anul trecut, banii înapoi. Dânsa face nişte lucruri preferenţiale, total preferenţiale din punct de vedere politic. Din 1992 sunt în administraţie şi n-am văzut aşa un conducător de instituţie care să facă aşa o discriminare nepermisă.”

 

Datorii de miliarde şi peisaj „ca-n Kosovo”

 

Primarul Corcodel este resemnat: „Facturile neplătite sunt în jur de 16 miliarde şi ceva lei vechi. Este o grădiniţă cu program prelungit în care copiii stau nepermis cu creşă, cu 7 miliarde lei datorie. Şcoala din Bâsca Rozilei, cu aproape 4 miliarde lei vechi. Grupul Şcolar Tehnic cu vreo 3 miliarde şi jumătate. Astea sunt lucrări neterminate. Arată ca-n Kosovo. La grădiniţă, îi tot pun eu cărămizi şi carton, ca să nu-i cadă pereţii. Doamna Stoian, într-un mandat, n-a venit niciodată în Nehoiu, să vadă, să discute cu primarul. Am făcut scrisori, poze, am trimis la miniştri… Nu există nicio sensibilitate de nicăieri. Doar o discriminare nepermisă, grosolană total! Pe criterii politice. Ne-a adus în situaţia asta probabil ca să nu avem noi capital electoral. Dar nu e vorba de capital, ci de asigurarea bazei şcolare în condiţii normale.”

 

Un miliţian de pe timpul lui Ceauşescu!”

 

Sunt mai multe voci care i-ar da dreptate lui Alexandru Corcodel, mai ales din zona administrării PSD-PNL a

PDL se aşteaptă ca Alexandru Corcodel să-şi schimbe culoarea cravatei...

comunităţilor locale, însă primarul din Nehoiu este cel mai direct în coloristica vocabularului cu care atacă reprezentanţii puterii. Până când datoriile se vor achita, cetăţenilor nu le rămâne decât să „savureze” spectacolul: „Îmi pare rău pentru dumneaei, că deţine o funcţie aşa de înaltă. Dânsa ar trebui să facă afirmaţii în general, nu secvenţial. N-am nicio prietenie cu doamna: eu sunt la Nehoiu, dânsa la Buzău. O respect, e doamnă. Dacă era bărbat, mai ziceam, că noi suntem mai neciopliţi faţă de doamne. Dânsa administrează grupurile şcolare ca un miliţian de pe timpul lui Ceauşescu!” şi-a încheiat luarea de poziţie primarul Corcodel.

 

S.D.

2 COMENTARII

  1. Un muntean sănătos la cap, care judecă cu propria/i conștiință și spune ce are pe suflet. Colorat, necolorat da spune ce îi dictează mintea.
    In legătură cu alocarea fondurilor guvernamentale pentru școli situația e cunoscută iar dacă, spre rușinea lui Corcodel ar vira spre pdl, mâine ar avea banii! Este sper, suficient de lucid ca să mai reziste un an. Colegilor de la Nehoiu le spun că merită să lucreze un an pe datorie…
    Constructorul trebuie să intenteze proces, deoarece îl freacă tot politic, rasiștii finanțelor.

  2. Sunt siderat sa vad ca d-voastra gazduiti aici si il prezentati ca pe o victima a actualului regim, un om care a primit la rectificarea bugetara din 30 iulie 2 miliarde lei vechi de la Guvernul Romaniei iar in luna iunie a primit finantare de la acelasi hulit guvern, pentru o gradinita in satul Valea Nehoiului.Vorbeste de invatamantul nehoian, un om care si-a impus fiul ca director al liceului si care sub al carui mandat, promovarea la examenul de bacalaureat a fost sub 30%.”Munteanul sanatos” este in realitate omul care in mod intentionat a indicat gresit locatia (gradinita Bisca Rozilei in loc de gradinita Lunca Priporului) pentru ca banii sa nu ajunga la constructor si sa putem inaugura locatia.Colegii de la Nehoiu sa nu lucreze pe datorie, pentru ca in buget sunt suficienti bani incit studiul de fezabilitate al unei banale punti peste paraul Bisca a costat 250 milioane lei vechi,iar studiul energetic de la casa de cultura coasta 450-720 milioane lei vechi,doua centre de zi care nu functioneaza (doar in campanie)cite 500 milioane lei vechi ,si putem continua pina mine ineptiile managriale ale marelui stapin al administratiei locale.Constructorii l-au dat pe el in judecata ,pentru ca atunci cind au fost bani acestia au luat drumul firmelor de casa ale d-nului primar.Vorbeste de comportament de militian cind la Nehoiu este mai rau ca in Libia.La bac copii au dat cite 200 ron ,si acum odata picati vor banii inapoi.Are conturile blocate de un constructor, care areusit sa demonstreze in instanta, reaua vointa a primarului, si modul discretionar de a face platile, functie de interesul lui personal.Voi reveni Doru MUzgoci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.