Biroul Electoral Județean Buzău a emis astăzi o hotărâre prin care îl obligă pe candidatul independent la președinția Consiliului Județean, Victor Mocanu să își retragă de pe piață toate materialele electorale în care apare sigla Partidului Social Democrat.
Decizia Biroului Electoral Județean vine după ce în data de 11 mai, copreședintele USL Buzău, liberalul George Scutaru, a depus o contestație cu privire la faptul că afișele actualului președinte al Consiliului Județean Buzău, Victor Mocanu ar utiliza sigla PSD partid ce sea flă deja într-o alianță la nivel național. În opinai președintelui PNL, George Scutaru Victor Mocanu folosește afișe și bannere care induc în eroare electoratul asupra calității de candidat independent, deoarece conțin sigla PSD, partid aflat în componența USL, alianță care l-a nominalizat și care-l susține pentru șefia Consiliului Județean pe senatorul PNL Marian Cristinel Bîgiu.
Potrivit contestației depuse de președintele PNL Buzău, George Scutaru, ”materiale de campanie ale lui Victor Mocanu induc în eroare electoratul prin alăturarea numelui unui candidat independent cu denumirea prescurtată a unui partid, care nu l-a propus drept candidat în alegeri, folosirea unei părți din semnul electoral U.S.L. fiind nelegală și nici deontologică dar și că un candidat independent nu are dreptul să folosească simboluri electorale iar sintagma ”susținut de PSD” contravine cu esența naturii de candidat independent.”
La rândul său Victor Mocanu a formulat o întâmpinare prin care a arătat că reclamația, depusă de George Scutaru și asumată de USL, este semnată numai de unul dintre cei trei lideri locali ai organizațiilor județene ale partidelor care alcătuiesc alianța la nivel național, adăugînd că, la nivelul județului Buzău, U.S.L. are candidați proprii numai la Consiliul Local Municipal Buzău, CJ Buzău, pentru funcția de primar al municipiului Buzău și în alte 2 circumscripții comunale din județ.
”P.S.D. a făcut cunoscut în mod public că va susține candidatul independent Mocanu Victor; organizația județeană P.S.D. nu își asumă această contestație; semnul electoral al P.S.D. apare numai în dreptul candidatului propriu al P.S.D. la funcția de primar al unei localități, în timp ce, în dreptul candidatului indepedent Mocanu Victor, apare înscrisă sintagma ”susținut de PSD”, dar și că această contestație nu este semnată de toți liderii USL Buzău.
Cu toate acestea, Biroul Electoral Județean a hotărât cu majoritate de voturi (11-3) că nu este necesară, pentru analizarea plângerii, semnarea acesteia de către toți cei 3 copreședinți ai U.S.L. și a a anlizat contestația pe care în final a admis-o și a emis Hotărârea nr 33/12.05.2012
”Chiar dacă plângerea este semnată doar de către George Scutaru, unul dintre cei 3 copreședinți ai partidelor care fac parte din alianța U.S.L., acest lucru nu împiedică analizarea acesteia, orice persoană interesată putând sesiza biroul în legătură cu modul de desfășurare a campaniei electorale”, se arată în hotărîrea emisă de BEJ în urma analizării acestei contestații.
Astfel, conform Hotărârii Biroului Electoral Județean s-a dispus interzicerea folosirii oricărui tip de material electoral care conține semnul electoral P.S.D. alăturat candidatului independent Mocanu Victor, precum și acela în care candidatul independent este alături de candidații propuși de PSD în alte circumscripții electorale din județ. Pe același temei, se va dispune îndepărtarea materialelor de propagandă de orice tip care au fost deja folosite, obligația de a fi adusă la îndeplinire prezenta hotărâre revenind primarilor, în cel mult 48 de ore de la data comunicării acestei hotărâri.
UPDATE: Președintele Consiliului Județean Buzău, a contestat la Biroul Electoral Central hotărârea BEJ Buzău. Conform reglementărilor legale contestația trebuie să fie analizată în termen de 3 zile de la înregistrare.

Vezi aici Hotărârea nr 33/12.05.2012 !

Ciprian STERIAN

4 COMENTARII

  1. Care este baza legala pentru care dl. Mocanu Victor trebuie sa-si retraga banerele cu inscriptia PSD din moment ce s-a anuntat de catre USL faptul ca aceasta formatiune de alianta politica va sustine anumiti candidate din parte PSD si PNL. Daca PSD doreste sa isi sustina un alt candidat poate sa o faca, fara ca PNL sa aiba vreo pretentie in acwest sens. Eu nu vad care este ilegalitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.