Spitalul Județean Buzău se află în suferință cronică. Din cauza datoriilor care se ridică la peste 93 de miliarde de lei vechi, dacă ne referim numai la cele ieșite din scadență, cea mai mare unitate spitalicească buzoiană se confruntă cu o serie de probleme iar pacienții resimt, la rândul lor, dificultățile financiare generate, spune conducerea spitalului, de lipsa unui contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Potrivit directorului economic al Spitalului Județean, Laura Pirnog, datoriile pe care unitatea spitalicească le-a acumulat până la 31 martie se ridică la aproape 150 de miliarde de lei vechi, dintre care 93 de miliarde  sunt datorii ieșite din scadență.  Spitalul datorează cei mai mulți bani furnizorilor de medicamente și celor de materiale sanitare, firmelor care se ocupă cu paza ori hrana pacienților, restanțe însemnate înregistrându-se și la plata utilităților ori a materialelor de curățenie și a dezinfectanților.

Conducerea Spitalului Județean Buzău admite că unitatea medicală are probleme din cauza datoriilor dar susține că la această situație nu s-a ajuns din cauza unui management defectuos ci ca urmare a lipsei unui contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate şi funcţionarea unităţii medicale doar în baza unor acte adiţionale  care nu prevăd sumele necesare bunei funcţionări.

”Sunt datorii, o parte din ele au rămas de anul trecut și în  primul trimestru s-au adunat câteva miliarde de lei vechi datorii, neavând contract cu CNAS decât actul adițional de prelungire a contractului din 2010. Suma alocată se ridică la 34-35 de miliarde lunar și odată cu achitarea salariilor rămân sume mici, în jur de 2,5-3 miliarde lei vechi cu  care trebuie acoperite celelalte cheltuieli. Ar trebui cam 10 miliarde în plus față de suma pentru salarii”, ne-a explicat medicul Ion Drăghici, directorul medical al Spitalului Județean Buzău.

În condițiile în care 34 la sută din suma care apare ca datorie a Spitalului Județean ar trebui virată numai furnizorilor de medicamente, e lesne de dedus că unitatea medicală are un stoc limitat de tratamente pentru pacienți. Iar bolnavii simt asta pe propria piele și pe propriul buzunar, mulți dintre pacienții care ajung în cea mai mare unitate medicală din Buzău fiind nevoiți să-și cumpere din banii lor medicamentele cu care doctorii să-și poată face treaba dar și materialele sanitare, respectiv seringi, feșe, vată, branule ori pansamente.

”Să ai medicamentele de bază înseamnă cam 3,5 miliarde de lei vechi pe lună, hrana e un miliard pe lună, cheltuielile cu materialele sanitare înseamnă cam 1, 200 miliarde, dezinfectați, detergenți, servicii pe care trebuie să le deconteze spitalul. Lipsa acestor 7-8 miliarde din contract sunt datorii. E o situație dificilă până când încheiem contractul iar luna mai mergem tot pe act adițional cu media cheltuielilor din 2010. Sigur că sunt situații în care pacienții își mai cumpără medicamente, dar noi am căutat ca medicamentele scumpe și de urgență în special anticoagulante și antibiotice să le avem. Au mai cumpărat și pacienții algocalmin ori alte pastile, sigur că mai sunt situații”, a adăugat directorul medical al Spitalului Județean Buzău, medicul Ion Drăghici.

Sursa citată a adăugat însă că dincolo de încercările medicilor de a avea cu ce să-și trateze pacienții sunt și situații în care furnizorii de medicamente ori materiale sanitare nu mai acceptă amânarea plății datoriilor: ”Am încercat ca măcar seringile să le avem si soluțiile perfuzabile dar dacă nu ai fonduri să te apropii de data scadentă în contractul cu furnizorul, ei mai pun și condiții. Am căutat să reglăm din mers lucrurile vis-a-vis de tratamentul bolnavilor.

Dincolo de ce spune conducerea Spitalului Județean, nu e om din Buzău care să nu știe condițiile pe care trebuie să le suporte bolnavii care ajung să se interneze în cea mai mare unitate spitalicească din județ. Pacienții sunt nevoiți să-și cumpere mare parte din tratamentul cu care medicii să-și poată face treaba dar și materiale sanitare care nu ar trebui să lipsească dintr-un spital județean. Iar din păcate, acestor neajunsuri li se adaugă multe altele.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.