Diploma europeană de Limba franceză lărgeşte oportunităţile de succes în UE

Duminică, 30 octombrie, peste 40 de elevi din şcoli şi licee din Buzau, Rîmnicu Sărat, Smeeni, Berca, Ianca, Focşani şi adjud, au participat la simularea şi pregătirea examenului de obţinere a Diplomei europene de Limbă franceză (DELF), în cadrul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.

 

Elevii, însoţiţi de părinţi sau de profesorii lor, au venit cu aceleaşi emoţii ca la examenul propriu-zis. În urma activităţilor de prezentare şi de pregatire a examenului, conform nivelului pe care doresc să-l obţină, unii au realizat că posedă competenţele necesare participării cu succes la examen, iar alţii au declarat că se vor mai pregăti până în luna februarie 2012, când va avea loc altă sesiune DELF, la Buzău.

 

„Când ni s-a făcut propunerea din partea Institutului Francez de a organiza şi o sesiune în luna noiembrie, am acceptat provocarea pentru că ştiam că au fost destul de mulţi elevi nehotărâţi care nu au mai participat în luna februarie la acest examen. În plus, a fost oficializată şi ideea de a primi elevi din judeţele Vrancea şi Brăila, fapt care ne-a confirmat parteneriatul din ultimii doi ani şcolari”, ne-a declarat Maria Monalisa Pleşea, inspector de limbi romanice în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău.

 

Reprezentanta IŞJ şi iniţiatoarea proiectului DELF spune că un câştig al sesiunii de duminică sunt discuţiile cu viitorii candidaţi la diplomă, cu profesorii sau părinţii acestora, necesare pentru orientarea cât mai corectă spre nivelul de competenţe de limba franceză: „Considerăm ca aici este o problemă deoarece toţi – elevi, părinţi şi profesori -doresc să obţină un nivel cât mai bun de la prima participare. Însă noi le recomandăm, aşa cum este şi firesc, parcurgerea treptată a nivelurilor care să înregistreze evoluţia calitativă şi cantitativă a competenţelor în limba franceză”, a explicat Maria Monalisa Pleşea.

 

Sesiunea de simulare este rodul colaborării dintre IŞJ Buzău, Vrancea şi Brăila, în care inspectorii de limbi romanice şi-au propus să desfăşoare mai multe activităţi în parteneriat, mai ales în scopul promovării limbilor romanice. „Sperăm ca examenul DELF de pe 12-13 noiembrie să se finalizeze cu rezultate cât mai bune pentru elevii participanţi şi colaborarea noastră cu Institutul Francez să continue pentru următoarele sesiuni, mai ales că pe data de 13 noiembrie, în a doua zi de examen, şi-a anunţat prezenţa şi doamna Françoise Rousseau, noua directoare de cursuri de la Institutul Francez din Bucureşti”, a mai spus inspectoarea buzoiană.

 

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.